Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z resztek wędlin i sera robię tę pychotę. Sposób znam z rodzinnego domu, mama zawsze tak robiła
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.01.2024 16:08

Z resztek wędlin i sera robię tę pychotę. Sposób znam z rodzinnego domu, mama zawsze tak robiła

wędliny i ser
Źródło własne

W lodówce masz okrawki wędlin i sera? Nie czekaj, aż się zeschną do końca lub zepsują. W moim domu, od kiedy pamiętam, robimy z takich resztek smarowidło do chleba. Po tylu latach nadal chętnie do niego wracam.

Smarowidło z pozostałości wędliny i sera

W wielu polskich domach na co dzień zajada się wędliny i ser żółty. Te produkty zdarza się przy tym kupować przez to w nadmiarze. Zeschniętych końcówek od szynki, czy ostatniego skrawka kiełbasy nikt już za bardzo nie chce jeść. Mam sposób, jak sprawić, by znów były niezwykle smaczne.

Szynkę i ser najczęściej kładziemy na kanapki. Czemu jednak bawić się w kładzenie każdego plasterka osobno? Weź resztki produktów, zetrzyj lub pokrój drobno w blenderze i wymieszaj z tymi dodatkami. Gwarantuję, że każda rodzina będzie się tym smarowidłem zajadać.

pozostałości sera.jpg
Źródło własne
Zimą zawsze dodaję do rosołu te 2 zdrowe dodatki. Nic tak nie podkręca smaku i nie wzmacnia odporności

Jak zrobić najlepsze smarowidło do chleba?

W tym przepisie nie ma jedynej właściwej metody. Wszystko zależy od tego, co w danej chwili mamy na zbyciu w kuchni. Proporcje mogą się więc zmieniać, jednak sposób postępowania pozostaje taki sam. 

Składniki:

  • dowolny ser żółty
  • wędlina i/lub kiełbasa (ilość wagowo porównywalna do sera)
  • cebula
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku

Jak uratować zapomniany ser i wędlinę?

Ser oraz wędlinę podziel na mniejsze kawałki. Włóż do malaksera i dość drobno poszatkuj. Jeśli nie masz takiego urządzenia, możesz te składniki także zetrzeć na tarce.

składniki w blenderze.jpg
Źródło własne

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jej ilość dobierz do własnych preferencji. Dodaj więcej, jeśli lubisz ostrzejszy smak, lub mniej, jeśli wolisz bardziej delikatne potrawy. Wszystkie składniki przełóż do miski.

Do rozdrobnionych produktów dodaj majonez. Jego ilość ponownie zależy od twoich upodobań. Wszystko razem starannie połącz, mieszając. W razie potrzeby dodaj do smaku sól i pieprz.

pasta przed wymieszaniem.jpg
Źródło własne

Smarowidło do kanapek gotowe jest do zjedzenia od razu. Można je także przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Weź kawałek pieczywa, posmaruj i pyszna kanapka gotowa. Mam nadzieję, że polubicie ten sposób tak samo, jak ja. 

Ta zapiekanka to także idealny sposób na zagospodarowanie jedzenia. Pasta kanapkowa będzie pasować wyśmienicie do takich domowych bułeczek.

kanapki z pastą.jpg
Źródło własne