Zimą zawsze dodaję do rosołu te 2 zdrowe dodatki. Nic tak nie podkręca smaku i nie wzmacnia odporności
Rosołu nikomu nie trzeba przedstawiać. Jednak zimą dodaję do niego te dwie przyprawy, bo doskonale wzmacniają odporność. Zupa w takim wydaniu ma wyjątkowy smak i sprawia, że zimą nie chorują. Zróbcie rosół tak jak ja, cieszcie się pysznym smakiem i zdrowiem.
Rosół, który wzmacnia odporność
Rosół to jedna z najbardziej ulubionych zup Polaków. Doskonałe mięso, wywar i warzywa smakują wyśmienicie. Zupa rozgrzewa i ma też działanie lecznicze. Dodatkowo zimą podkręcam je przez dodanie tych dwóch przypraw. Co trafia do mojego rosołu? Dodaję do niego imbir i goździki. Efekt polecam każdemu.
Dzięki temu rosołowi wzmacniam odporność, a żadne przeziębienie nie jest mi straszne. Taka zupa doskonale też sprawdzi się podczas choroby. Imbir łagodzi ból gardła i rozgrzewa, a goździki wspomagają leczenie infekcji. Pomogą też, dokucza uporczywy kaszel. Ugotuj rosół z imbirem i goździkami, a szybciej wrócisz do zdrowia.
Tak naleśniki robią mistrzowie kuchni. Tylko nieliczni pamiętają o tych dwóch dodatkach do ciastaJak ugotować rosół z imbirem i goździkami?
Składniki:
- kurczak
- 3 cm korzenia imbiru
- 5 goździków
- 3 marchewki
- 1 cebula
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 por
Przygotowanie rosołu zacznij od porcjowania kurczaka, zalania go w garnku 2 litrami wody i dodaniu pokrojonych warzyw. Nad palnikiem opal cebulę i dorzuć ją do garnka. Gdy wszystko się zagotuje, zmniejsz moc palnika i po 40 minutach dodaj przyprawy.
Następnie dodaj pokrojony czosnek i gotuj jeszcze 20 minut. Po upływie tego czasu rosół możesz podawać. Porcję zupy posyp natką pietruszki. Możesz podawać z chlebem lub makaronem.
Rosół z imbirem i goździkami najlepszy na zimę
Tak przyrządzony rosół jadam zimą, bo zupa doskonale rozgrzewa. Imbir i goździki podkręcają smak rosołu i mają właściwości lecznicze. Polecam ten przepis na rosół, bo sprawdza się szczególnie zimą. Dzięki dodatkom wzmacniam odporność i łatwiej wracam do zdrowia.
Warto jeść tę zupę podczas przeziębienia, gdy dokucza kaszel i ból gardła. Imbir i goździki doskonale łagodzą te dolegliwości. Sprawiają, że łatwiej oddychać i szybciej się wraca do zdrowia. Ten rosół jest po prostu idealny na zimę. Pisaliśmy o tym, jak ugotować zupę fasolową z kapustą. Podawaliśmy też przepis Tomasza Strzelczyka na znakomity obiad z jajkami.