Smakosze.pl Przepisy Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Korzystam póki trwa sezon na truskawki
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Korzystam póki trwa sezon na truskawki

7 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wykorzystaj truskawki i przygotuj to ciasto na deser. Przepis jest banalnie łatwy, a smak po prostu doskonały. Dlatego przygotuj go i pozytywnie zaskocz domowników. Uważaj jednak, bo samo uzależnia i będziesz musiała przygotowywać to ciasto znacznie częściej.

Sezon na truskawki trwa

Sezon na truskawki trwa w pełni, więc to dobry czas, aby potencjał tego smacznego owocu wykorzystać jeszcze bardziej. Aby to zrobić, wystarczy przygotować ciasto z przepisu , który umieszczono w dalszej części artykułu.

Deser jest bardzo prosty, ale jego smak jest wyborny. Zachwyca nie tylko kompozycja smaków, ale też sam wygląd tego ciasta. Przekonasz się o tym sama, robiąc je z tego przepisu.

ciast to.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje
Nie ma lepszego ciasta, niż śmietanowiec z truskawkami. Wystarczy 6 składników. Smaku jest co niemiara

Truskawki i kilka składników

Smak deseru wynika przede wszystkim z truskawek. To one nadają mu soczystości i słodkości. Jenak same owoce nie wystarczą. Tylko w połączeniu z lekkim ciastem, kremem i galaretką powstaje prawdziwy rarytas. Aby to osiągnąć, potrzebujesz składników z listy poniżej. Nie ma ich zbyt wiele, ale każdy z nich jest niezbędny. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Uwaga Babcia Gotuje , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 400 g truskawek
  • 3 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 750 ml wody
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 200 g masła

Przepis na ciasto z truskawkami

Do garnka wlej 250 mililitrów mleka. Pozostałe mleko wlej do miski i tam wsyp budyń. Dokładnie wymieszaj składniki. Mleko w garnku podgrzej, a kiedy zacznie lekko wrzeć, dodaj wymieszany budyń. Wymieszaj składniki i gotuj je do momentu zgęstnienia. Przełóż go do miski i przykryj folią spożywczą.

Galaretkę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie odstaw ją do stężenia. Do miski wbij jajka i wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Za pomocą miksera utrzyj jajka z cukrem. Wsyp mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wymieszaj ze sobą składniki na jednolitą i gęstą masę.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej na nią ciasto i równomiernie je rozprowadź. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Budyń wymieszaj razem z masłem na jednolitą masę. Następnie wyłóż je  na ciasto i rozprowadź. Na wierzchu ułóż umie truskawki i zalej je galaretką. Ciasto umieść w lodówce, aby stężało. A potem krój je na kawałki i częstuje gości. Sprawdź przepis na sos do jajek oraz dowiedz się, jak zrobić ser z kartonu mleka .

truskakawki.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje
Znamy najlepszą restaurację świata. Ani w Paryżu, ani w Londynie, ani w Kopenhadze
Zapiecz filety z ryby ze śmietaną, warzywami i serem. W moim domu to prawdziwy hit
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy