Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Korzystam póki trwa sezon na truskawki
Wykorzystaj truskawki i przygotuj to ciasto na deser. Przepis jest banalnie łatwy, a smak po prostu doskonały. Dlatego przygotuj go i pozytywnie zaskocz domowników. Uważaj jednak, bo samo uzależnia i będziesz musiała przygotowywać to ciasto znacznie częściej.
Sezon na truskawki trwa
Sezon na truskawki trwa w pełni, więc to dobry czas, aby potencjał tego smacznego owocu wykorzystać jeszcze bardziej. Aby to zrobić, wystarczy przygotować ciasto z przepisu , który umieszczono w dalszej części artykułu.
Deser jest bardzo prosty, ale jego smak jest wyborny. Zachwyca nie tylko kompozycja smaków, ale też sam wygląd tego ciasta. Przekonasz się o tym sama, robiąc je z tego przepisu.
Truskawki i kilka składników
Smak deseru wynika przede wszystkim z truskawek. To one nadają mu soczystości i słodkości. Jenak same owoce nie wystarczą. Tylko w połączeniu z lekkim ciastem, kremem i galaretką powstaje prawdziwy rarytas. Aby to osiągnąć, potrzebujesz składników z listy poniżej. Nie ma ich zbyt wiele, ale każdy z nich jest niezbędny. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Uwaga Babcia Gotuje , który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 400 g truskawek
- 3 jajka
- 80 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 750 ml wody
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 500 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 200 g masła
Przepis na ciasto z truskawkami
Do garnka wlej 250 mililitrów mleka. Pozostałe mleko wlej do miski i tam wsyp budyń. Dokładnie wymieszaj składniki. Mleko w garnku podgrzej, a kiedy zacznie lekko wrzeć, dodaj wymieszany budyń. Wymieszaj składniki i gotuj je do momentu zgęstnienia. Przełóż go do miski i przykryj folią spożywczą.
Galaretkę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie odstaw ją do stężenia. Do miski wbij jajka i wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Za pomocą miksera utrzyj jajka z cukrem. Wsyp mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wymieszaj ze sobą składniki na jednolitą i gęstą masę.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej na nią ciasto i równomiernie je rozprowadź. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Budyń wymieszaj razem z masłem na jednolitą masę. Następnie wyłóż je na ciasto i rozprowadź. Na wierzchu ułóż umie truskawki i zalej je galaretką. Ciasto umieść w lodówce, aby stężało. A potem krój je na kawałki i częstuje gości. Sprawdź przepis na sos do jajek oraz dowiedz się, jak zrobić ser z kartonu mleka .