Rodzina non stop prosi mnie o to ciasto. Robi się je ekspresowo i bez piekarnika
Oto szybki i łatwy przepis na wspaniałe letnie ciasto. Dzięki temu, że świetnie wykorzystuje półprodukty, można przyrządzić go szybko o każdej porze roku. Obędzie się nawet bez pieczenia!
Malinowa chmurka
Malinowa chmurka to jedno z tych ciast, które mają swoich oddanych fanów. Kojarzone przeważnie z latem, jest takie, jak nazwa opisuje. Delikatne, lekkie i cudownie malinowe, może być też nieprzesadnie słodkie, a to cenna rzecz wśród ciast.
Ten przepis rewolucjonizuje przyrządzanie tego przysmaku. Używa galaretki, żelatyny i gotowych produktów, a także mrożonych malin . Oznacza to, że można przygotować go o każdej porze roku z produktów, które łatwo mieć pod ręką.
Ciasto bez pieczenia
Autor kanału kulinarnego Mąż przy garach pokazuje podobny przepis. To od niego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego tekstu. Mąż przy garach przypomina, by ostrożnie dodawać do galaretki mrożone maliny . Ponieważ owoce prawie natychmiast schłodzą galaretkę, róbmy to dopiero kiedy będziemy gotowi nakładać ją jako warstwę ciasta.
Składniki
- 2 opakowania galaretki malinowej
- paczka „kocich języczków” (podłużnych biszkoptów)
- Ok. 500 g mrożonych malin
- 12 g żelatyny
- ½ kg śmietany kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu lub cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
- Coś do dekoracji ciasta: prażone migdały, siekane orzechy, owoce, wiórki czekoladowe itp.
Przygotowanie malinowej chmurki
W ¾ litra gorącej wody rozpuszczamy dwie paczki galaretki malinowej i odstawiamy do przestudzenia. Dno blachy wykładamy warstwą biszkoptów, a boki okładamy pasem papieru do pieczenia .
Do przestudzonej galaretki wrzucamy mrożone maliny tak, by galaretka ledwo je przykrywała. Wykładamy powstałą masę na warstwę biszkoptów i tę część ciasta wkładamy do lodówki. Teraz kolej na masę budyniową.
Żelatynę w proszku dodajemy do 100 ml gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. W dużej misce umieszczamy śmietanę, cukier puder i aromat waniliowy. Mieszamy robotem na jednolitą i dobrze ubitą masę. Dwie łyżki śmietany przekładamy do wystudzonej żelatyny i mieszamy , a później całość przelewamy partiami do masy śmietanowej, ciągle mieszając mikserem.
Masę wykładamy na zastygłą na cieście galaretkę i dekorujemy np. prażonymi migdałami i wiórkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki i czekamy, aż stężeje, a następnie wyjmujemy z formy i podajemy.
Doskonały jest też przepis na dietetyczne ciasto bez pieczenia . Dowiedz się też, jak przyrządzić włoskie tosty .