Ciasto zrobione z tych składników jem bez wyrzutów sumienia. Wychodzi za każdym razem i smakuje jak z cukierni
Ten prosty przepis na ciasto ma niesłychaną zaletę. Oprócz tego, że jest szybki w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia, to jeszcze jego skład rozgrzesza z odrobiny łakomstwa. Zdrowe składniki i doskonały smak, czy można chcieć więcej od deseru? Poniżej zdradzam jak je zrobić krok po kroku.
Sposób na przejrzałe banany
Jest jeszcze jedna zaleta tej pysznej i zdrowej przekąski. Przygotowanie jej pozwala wykorzystać banany, którym nieco za długo pozwoliliśmy leżeć na kuchennym blacie i teraz nikt nie ma już na nie ochoty.
Jeśli mamy do dyspozycji takie banany, możemy być spokojni o wszystkie pozostałe składniki. Na przełożenie ciasta nada się doskonale jogurt typu skyr. Jest on chyba najbardziej dietetyczną odmianą jogurtu, jaką łatwo kupić.
Poszłam odwiedzić kultowe „Rurki z Wolskiej". To, co zastałam na miejscu, od razu mnie zmroziłoDietetyczne ciasto bez pieczenia – przepis
Można też do przełożenia tego ciasta użyć świeżego banana. Taka instrukcja podana jest na kanale Familienrezepte5523 na youtube. Stamtąd zaczerpnęliśmy zdjęcia do ilustracji tego tekstu.
Składniki
- 3 dojrzałe banany
- 3-4 łyżki kakao
- ¼ kg płatków owsianych
- Tabliczka czekolady gorzkiej (lub mlecznej bez cukru)
- Skyr (i/lub mniej dojrzały banan)
- Opcjonalnie: cynamon lub przyprawa do piernika
- Duża garść dowolnych orzechów
Dietetyczna przekąska – ciasto kakaowe
Płatki owsiane prażymy kilka minut na surowej patelni. Mocno dojrzałe banany rozdrabniamy, umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę. Przelewamy ją do miski, dodajemy kakao oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Do gładkiej masy dodajemy płatki owsiane.
Gotowa masa powinna być stosunkowo sucha i sztywna. Dzielimy ją na 2 połowy. Jedną z nich układamy na dnie nasmarowanej tłuszczem tortownicy, mocno dociskając. Na wierzch masy wykładamy jogurt i/lub pokrojonego w plastry banana. Wykładamy pozostałą część masy i delikatnie, ale stanowczo ugniatamy.
Pozwalamy ciastu odpocząć w lodówce przez co najmniej 15 minut. W tym czasie dzielimy czekoladę na drobne kawałki i roztapiamy w rondelku. Orzechy prażymy na patelni lub w piekarniku, a uprażone rozdrabniamy w blenderze. Ciasto wyjmujemy z lodówki, oblewamy gorącą czekoladą i zanim ta stężeje, posypujemy posiekanymi orzechami.
Uratowany niedawno lokal może znów być w tarapatach. Do przepisu na tę sałatkę wracam ze smakiem non stop.