Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o zwykłym chlebie w jajku. Ta wersja bije inne na głowę, dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.01.2024 09:20

Zapomnij o zwykłym chlebie w jajku. Ta wersja bije inne na głowę, dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

grzanki z jajkiem
YouTube/@wildsoulcooking

To doskonały przepis na szybkie i pożywne śniadanie. Sprawdzi się jednak także w każdej chwili, kiedy głód nie pozwala dłużej czekać. Kilkuminutowe danie zmienia chleb i jajko w pełny posiłek.

Tosty z jajkiem

Czasem mamy do dyspozycji tylko kilka kromek starego chleba, a w lodówce zalega parę jajek, obeschnięty ser i cebula. Wygląda wtedy, jakbyśmy nie mieli materiału na dobre śniadanie. Ten przepis pokazuje, że to zupełnie nieprawda.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować się do przygotowania tego posiłku. Upewnić się, że mamy do dyspozycji dobrze rozpuszczający się ser, jajka wysokiej jakości i pyszny, świeży chleb. Na którą wersję się nie zdecydujemy – efekty będą doskonałe.

Rozbijanie jajek
YouTube/@wildsoulcooking
Ten obiad robię, gdy nie mam czasu na gotowanie. Wystarczy 30 minut, jedna patelnia i kilka składników

Chleb w jajku zrobiony inaczej

Podobny przepis pokazuje kulinarny kanał Youtube Wild Soul. Cooking. Jego autorzy odważyli się na jedno posunięcie: na gotowej potrawie umieścili surowe żółtko. To świetna wersja inspirowana prawdziwym włoskim tostem. Jeżeli jednak czujesz, że to zły pomysł, możesz zastąpić je jajkiem sadzonym lub w koszulce.

Składniki

  • 3 jajka (plus ewentualnie kolejne 3 na wierzch tostów)
  • 3 łyżki śmietany
  • 6 kromek chleba
  • 150 g sera
  • Sól, pieprz, oliwa do smażenia

Włoskie tosty na śniadanie

Trzy jajka wybijamy do miseczki i roztrzepujemy na jajeczną masę. Dodajemy śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy na gładką masę. Na tarce o dużych okach ścieramy ser i mieszamy z naszą tostową masą.

Kromki chleba maczamy z jednej strony w naszej masie, upewniając się, że trzyma się na nich odpowiednia ilość sera i jajka. Po takim namoczeniu układamy je masą do dołu na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą. 

Smażymy aż się zrumienią i serwujemy z nałożonym na wierzch jajkiem sadzonym lub żółtkiem. Sprawdź, czy wiesz, kiedy przypadają te kulinarne święta i poznaj sposób na mycie pieczarek.

masa jajeczna
YouTube/@wildsoulcooking