Smakosze.pl Przepisy Rodzina wciąż dopytuje, kiedy znów zrobię zupę klopsową. Jest tak pyszna, że cały garnek znika w 1 dzień
Fot. YouTube/SkutecznieTv

Rodzina wciąż dopytuje, kiedy znów zrobię zupę klopsową. Jest tak pyszna, że cały garnek znika w 1 dzień

16 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jakiś czas temu ugotowałem prostą zupę. Tym, co ją wyróżniało, były pływające w niej mięsne klopsiki. Od tamtego czasu domownicy mogliby ją jeść na okrągło. Zrób i przekonaj się sama, ale uważaj, bo i twoi na pewno poproszą o dokładkę.

Najlepsza z zup

Nie spodziewałem się takich efektów z tak prostego przepisu . Okazało się jednak, że zupa klopsowa to prawdziwy hit w moim domu. Rodzina pyta, kiedy zrobię ją ponownie. Jest tak pyszna, że cały garnek zupy znika niemalże od razu.

Zupa klopsowa to zupa z warzyw, uświetniona mięsnymi klopsikami. Jest lekka i zdrowa, a przy tym zaspokoi każdy apetyt. Podobny przepis znajdziesz na kanale Skutecznie TV w serwisie YouTube. To właśnie stamtąd pochodzą niektóre zdjęcia z artykułu.

klopsiki.jpg
Fot. Canva/LauriPatterson
Może powodować zatrucia pokarmowe, a Polacy wciąż go jedzą. Taki ryż lepiej omijaj szerokim łukiem

Co będzie ci potrzebne?

Jak wspomniałem przed chwilą, składniki są tanie, a w dodatku łatwo dostępne, dlatego nie będziesz miała większych problemów z ich zakupem. Wszystkie potrzebne produkty znajdują się na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i nie pomijaj żadnego produktu.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 1,5 l bulionu
  • 100 g makaronu
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 40 g bułki tartej
  • 2 liście laurowe
  • natka pietruszki
  • mielona papryka słodka
  • pieprz
  • sól

Zupa klopsowa - przepis

Marchew, pietruszkę oraz seler obierz. Następnie dokładnie umyj warzywa i zetrzyj na je dużych oczkach tarki. Z pora odetnij zieloną część, białą zaś dokładnie umyj i wypłucz zalegający w niej piasek. Kiedy to zrobisz, posiekaj pora w cienkie plastry.

W garnku rozgrzej odrobinę oliwy i zeszklij na niej pokrojony por. Kiedy będzie gotowy, dodaj starte warzywa . Całość zalej bulionem, dodaj liście laurowe i gotuj pod przykryciem przez 20 minut . W drugim garnku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Do miski przełóż mięso i wsyp pokrojoną cebulę. Wbij jajko i wsyp bułkę tartą. Przypraw je mielona papryką słodką, pieprzem oraz solą.

Dokładnie wymieszaj wszystkie produkty, tworząc jednolitą masę mięsa. Uformuj z niej niewielkie klopsiki, a następnie usmaż je na rozgrzanym tłuszczu do momentu zarumienienia na brązowy kolor .

Do zupy wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz sól. Dodaj klopsiki i gotuj przez chwilę. Na koniec wsyp makaron, wymieszaj i zupa klopsowa gotowa. Podawaj i patrz, jak szybko znika. Sprawdź, dlaczego brązowe jajka znikną ze sprzedaży oraz poznaj przepis na doskonałe pieczone ziemniaki .

klopsiki.jpg
Fot. YouTube/SmacznyTv

Z mocno przejrzałych bananów robię te proste bułeczki. Znikają, ledwo je zdążę postawić na stole
Żadne naleśniki z dżemem. Ten farsz sprawdza się na śniadanie 100 razy lepiej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy