Rosół kolagenowy ma wiele zalet
Canva.com / ma-k

Zdumiewające zalety rosołu kolagenowego

Smakowity rosół niejednokrotnie gościł na naszych stołach. Wielu smakoszy nie wyobraża sobie bez niego udanego obiadu. Każdy, kto chce zadbać o swoje włosy, skórę i stawy, powinien sięgnąć po rosół kolagenowy. Jest dużo tańszą alternatywą dla suplementów.

Rosół należy do szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby tę klasyczną zupę. Okazuje się, że rosół można przygotować w wersji, która wesprze nasz organizm.

Czym jest rosół kolagenowy?

Dla większości z nas rosół to po prostu rosół. Jednak istnieją różne wersje tej kultowej zupy. Już wcześniej wspominaliśmy o smakowitym specjale, który wzbogaca się o ziemniaki. Dziś przyjrzymy się rosołowi w bardzo zdrowej odsłonie.

Rosół kolagenowy może wywołać pewne zaskoczenie. Jednak z pewnością warto po niego sięgnąć. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Wylecz To, rosół w tym wydaniu dostarcza glutaminę, która wspomaga leczenie chorób jelit.

Niepozorny rosół pomaga również w przypadku problemów gastrycznych, łagodzi bóle stawów, wspiera wątrobę oraz poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Niektórzy uważają, że w zupełności zastępuje suplementy.

Domowy napój z natki pietruszki i cytrynyDomowy napój z natki pietruszki i cytrynyCzytaj dalej

Rosół kolagenowy jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nawet smakosze, którzy unikają kuchennych aktywności, poradzą sobie z tym przepisem. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 1 kg mięsa drobiowego z kośćmi
  • 0,5 kg kurzych żołądków
  • 0,5 kg kurzych łapek
  • 3,5 l wody
  • 5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • pół selera
  • 10 g suszonego lubczyku
  • 2 cebule
  • 6 goździków
  • pół startej gałki muszkatołowej
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • odrobina soli
  • posiekana natka pietruszki

Rosół kolagenowy

(Canva.com / vkuslandia)

Smakowity rosół kolagenowy zachwyci domowników

Na początku mięso na rosół umieszczamy w garnku. Zalewamy je zimną wodą i zaczynamy podgrzewać. Kiedy wywar zawrze, zmniejszamy ogień. Nasza zupa powinna cały czas lekko pykać. Z powierzchni zdejmujemy szumowiny.

Cebule kroimy na pół i opalamy. Możemy pozostawić na niej jedną warstwę brązowej łupiny. Dzięki temu rosół będzie bardziej złocisty. Tak przygotowane cebule umieszczamy w wywarze. Resztę warzyw obieramy i kroimy. Je również wsadzamy do garnka.

Wszystkie składniki wzbogacamy o przyprawy. Garnek przykrywamy tak, aby para miała ujście. Rosół powinien się gotować przez minimum 3 godziny. Na koniec przecedzamy naszą zupę. Możemy serwować ją z pokrojonymi żołądkami, rozdrobnionymi warzywami i makaronem.

Rosół najlepiej posypać posiekaną natką pietruszki. Domownicy nie będą mogli oprzeć się takiej pokusie. Godny uwagi jest również rosół od Ewy Wachowicz. Mało kto spodziewałby się, że klasyk w jej wykonaniu jest urozmaicony jednym nieoczywistym składnikiem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wylecz To; Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł