Smakosze.pl Przepisy Rozbij cienko schab i posmaruj tą masą. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Rozbij cienko schab i posmaruj tą masą. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

17 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o klasycznych kotletach. Poznaj przepis i schab na obiad przygotuj zupełnie inaczej. Danie nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych ani skomplikowanych składników. Podane na obiad przejdzie do historii i zyska sporo zwolenników w twoim domu.

Niecodzienny obiad ze schabu

Schab cieszy się wśród nas sporym uwielbieniem. Na jego korzyść wpływa niska cena, łatwość obróbki, a także fakt, że z tego produktu powstaje nasze ulubione danie, czyli kotlety. Czasami jednak zdarza się, że nawet to, co lubiane może się znudzić. A wtedy warto wypróbować coś nowego.

Alternatywą dla tradycyjnego dania są roladki przygotowane z poniższego przepisu . To sposób nie tylko na smaczny posiłek, ale także na podanie schabu w zupełnie inny sposób. Poznaj sposób, a przekonasz się, że przygotowanie jest proste i szybkie.

ser.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Jakubiak prosi fanów o pomoc. "Nic mi w tej chorobie nie pozostało"

Schab i kilka dodatków

Roladki powstają z jednego z najpopularniejszego mięsa w naszym kraju, czyli schabu. Nie smakowałyby jednak tak dobrze, gdyby nie farsz. Składa się z natki pietruszki oraz topionego serka. Niezbędne będą także przyprawy oraz składniki na panierkę. O tym, co będzie potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę składników.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 700 g schabu
  • 200 g topionego sera
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 200 g bułki tartej
  • 150 ml oleju
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
zawijanie mięsa.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Przepis na roladki ze schabu

Przygotowania rozpocznij od pokrojenia mięsa na kotlety i cienko je rozbij . Pietruszkę drobno posiekaj i przesyp je do miski. Dodaj ser i za pomocą widelca połącz składniki w jednolite smarowidło. Rozbite kotlety przypraw pieprzem i solą. Następnie posmaruj je serem.

Kotlety od strony dłuższego boku zwiń w rulon . Do głębokiego talerza wbij jajka i rozkłóć je. Na płaskich talerzach rozsyp bułkę tartą i mąkę. Roladki obtocz najpierw w mące, a następnie w jajku i w bułce tartej .

Na patelni rozgrzej olej . Kiedy osiągnie wysoką temperaturę, ułóż roladki. Smaż je na średnim ogniu, do momentu zarumienienia. Gotowe podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami .

Sprawdź także, dlaczego z jakiego powodu mogą wzrosnąć ceny posiłków w więzieniach oraz dowiedz się, d laczego warto wybrać się na grzyby .

roladki.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Czy czosnek granulowany jest zdrowy? Większość pomija go z 1 powodu
Więcej pieniędzy na jedzenie w więzieniach. Powód nie mieści się w głowie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy