Smakosze.pl Przepisy Rozbijam karkówkę i kładę pyszne dodatki. Rodzina ciągle prosi mnie o to danie
Fot. Shutterstock/anmbph

Rozbijam karkówkę i kładę pyszne dodatki. Rodzina ciągle prosi mnie o to danie

4 marca 2025

Klasyczne roladki, ale z karkówki, to świetny sposób na zachowanie oryginalnego charakteru dania z jedną ważną zmianą. Tłusty schab karkowy nadaje potrawie soczystości. Całość jest więc apetyczna, choć niezbyt dietetyczna.

Roladki z karkówki na obiad

Karkówka to jedno z najbardziej tłustych mięs , po jakie sięgamy na co dzień. Nie powinna znajdować się w naszej diecie na porządku dziennym ze względu na ilość nasyconych tłuszczów zwierzęcych. Jednak kiedy od czasu do czasu sięgamy po ten produkt, warto wypróbować podanie go właśnie w ten sposób.

W plastry karkówki zawijamy klasyczne dodatki. Duża ilość tłuszczu w mięsie utrzymuje ich wilgotność. Mamy więc soczysty obiad, który można podać z ulubionymi dodatkami.

wieprzowina

Wyrzucili do śmieci tysiące pączków. Szokujące zdjęcia z Warszawy wywołały burzę w Internecie

Roladki z boczkiem i bez

W przypadku wielu mięs na roladki, do środka dodajemy boczek dla zachowania odpowiedniej ilości tłuszczu. W naszym wypadku możemy z powodzeniem go pominąć. Można zastąpić go na przykład szynką dojrzewającą , która nada daniu nieco niecodziennego charakteru.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 plastry karkówki
  • 4 plasterki szynki serrano lub prosciutto
  • 2 kiszone ogórki
  • ½ cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • Masło klarowane do smażenia

roladki (wołowe)

Zawiń ogórki w plastry karkówki

Karkówkę nakrywamy folią spożywczą i rozbijamy dokładnie . Przyprawiamy, papryką, solą i pieprzem. Odkładamy na chwilę.

Cebulę kroimy w cienkie pióra. Ogórki kiszone przekrawamy wzdłuż na ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne. Szynkę kroimy w paski w poprzek plastrów.

Plastry wieprzowiny smarujemy delikatnie musztardą . Na każdym układamy po 2 ćwiartki ogórka, nieco cebuli i szynkę. Zawijamy brzegi i rolujemy, a następnie zabezpieczamy nitką lub wykałaczkami.

danie obiadowe

Ustawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy nieco masła klarowanego. Roladki obsmażamy ze wszystkich stron na złocisto.

Zdejmujemy je z patelni i układamy w naczyniu żaroodpornym. Patelnię deglasujemy małą ilością wody i skrapiamy roladki. Wstawiamy na 40 minut do piekarnika . Przygotowujemy dodatki i obiad gotowy.

Wypróbuj też przepisy na pierogi z kaszanką i faszerowane jajka .

rolada wieprzowa

Weź ciasto francuskie i owiń wokół łyżek. Ten deser zrobisz w 30 minut
Żadne ruskie, żadne mięsne. To najlepszy farsz na pierogi, jaki można sobie wymarzyć
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy