Zawiń w papier do pieczenia i wrzuć na patelnie. Obiad na każdą kieszeń, zrobisz w chwilę

Szybki obiad to coś, co lubi wiele osób, ponieważ fajnie przygotować smaczny posiłek w bardzo krótkim czasie. Szczególnie jak mamy mało czasu, a głód nas męczy. Przepisów na takie dania jest mnóstwo, a my mamy Wam do zaproponowania jeden z nich, który z pewnością zostanie z Wami na dłużej.
Pomysł na szybki obiad
Przepisy, które gwarantują szybkie przygotowanie smacznego obiadu, są naprawdę potrzebne. Zdarza się przecież tak, że przez natłok obowiązków niestety nie mam czasu na ugotowanie pełnowartościowego posiłku, lub po prostu ze względu na brak ochoty na gotowanie, nie mamy najzwyczajniej w świecie siły na to, aby upichcić jakieś danie.
Wtedy z pomocą przychodzą pomysły, czasem nietypowe i niecodzienne, na potrawy, które nie dość, że zrobimy w mgnieniu oka, to jeszcze zachwycą nas swoim smakiem. Tym razem przedstawiamy Wam przepis na obiad z kurczakiem, ale zrobiony w niepowszechny sposób.

Obiad zrobiony w papierze do pieczenia
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak bardzo kreatywne bywają niektóre przepisy? Ten, który chcemy Wam zaproponować, właśnie taki jest. Do przygotowania szybkiego obiadu z kurczakiem będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- filet z piersi z kurczaka
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- olej roślinny
- papryka słodka mielona
- czosnek granulowany
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować nietypowy, ale błyskawiczny posiłek?
Taki obiad jest przykładem tego, że w kuchni wszystko jest możliwe, a eksperymenty z łączeniem różnego rodzaju składników jest bardzo opłacalne.
W pierwszej kolejności kroimy fileta z kurczaka wzdłuż na pół. Następnie posypujemy obie części solą z dwóch stron i dobrze nacieramy.
Do małej miski wlewamy 2 łyżki oleju roślinnego, pół łyżeczki pieprzu, jedną łyżeczkę czosnku oraz tyle samo słodkiej papryki. Całość mieszamy, po czym nacieramy naszą mieszanką filety z kurczaka z obydwu stron, najlepiej za pomocą pędzelka kuchennego, ale możemy zrobić to też zwykłą łyżką. Mięso na chwilę odstawiamy na bok.
W międzyczasie obieramy cebule i kroimy w cienkie plasterki. Następnie bierzemy papier do pieczenia i układamy na nim wcześniej pokrojoną cebulę, na nią kładziemy zamarynowany filet z kurczaka i na samą górę ponownie cebulę. Całość przykrywamy dookoła papierem do pieczenia i dokładnie zawijamy jego brzegi. Robimy to na dwie porcje, ponieważ mamy dwie części mięsa.

Rozgrzewamy suchą patelnię na wolnym ogniu i po chwili kładziemy na niej nasze zawinięte w papier do pieczenia składniki. Przykrywamy patelnie przykrywką, a po upływie 15 minut ją zdejmujemy. Odwracamy zawartość na drugą stronę i ponownie przykrywamy, tym razem na 10 minut. Po upływie tego czas zdejmujemy nasze zawinięte składniki z patelni i wyjmujemy z papieru do pieczenia.
Tak przygotowanego kurczaka z dodatkiem cebuli możemy podać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Sprawdź przepis od Heni na pyszną zupę chrzanową. Zobacz, czy sok pomarańczowy tuczy.





































