Rozgnieć młode ziemniaki i wstaw do piekarnika. Zwykłe placki mogą się schować
Młode ziemniaki powoli wkraczają na rynek. Wiemy, jak je najlepiej zagospodarować. Z uwielbianych warzyw przygotujesz obłędne placki ziemniaczane. Nie musisz nawet wyjmować tarki.
Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz z młodych ziemniaków.
Przygotowanie placków ziemniaczanych z młodych ziemniaków jest banalnie proste. Nie wymaga żmudnego i kłopotliwego tarcia warzyw. Wystarczy je ugotować, a następnie rozgnieść. Poradzi z tym sobie nawet najmniej doświadczony kucharz.
Tajemnica doskonałych placków ziemniaczanych tkwi w smakowitej marynacie. Zrobisz ją z kilku prostych składników. Posmaruj warzywa i włóż je na chwilę do piekarnika. Do tego przepisu (pochodzącego, podobnie jak powyższe zdjęcia z kanału @the_foodini na TikToku) będziesz w tym sezonie wracać nie raz.
Przepis na obłędne placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- tarty parmezan
Składniki na marynatę:
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Jak prosto i szybko zmienić młode ziemniaki w pyszne placki ziemniaczane?
Młode ziemniaki umyj i przełóż do garnka . Zalej je wodą i dodaj 1 łyżeczkę soli. Całość postaw na kuchence i gotuj warzywa na średniej mocy palnika, aż staną się miękkie . Proces ten możesz skrócić do ok. 20 minut, używając do garnka pokrywki .
W międzyczasie przygotuj marynatę do placków ziemniaczanych . Do osobnej miseczki wlej oliwę i dodaj do niej przyprawy . Całość starannie wymieszaj, aż marynata nabierze jednolitej konsystencji .
Ugotowane do miękkości młode ziemniaki odcedź z wody . Przesyp je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem . Każdego ziemniaka rozgnieć na płasko na przykład za pomocą kubka . Im cieniej to zrobisz, tym placki ziemniaczane wyjdą bardziej chrupiące .
Placki ziemniaczane posmaruj oliwą z przyprawami . Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut . Po upływie tego czasu każdego z placków przewróć na drugą stronę, ponownie posmaruj marynatą i posyp odrobiną parmezanu . Zapiecz ponownie przez ok. 10 minut, a następnie podawaj, np. z czosnkowym sosem . Do placków w sam raz nada się domowy majonez . Wachowicz ma na ziemniaki z piekarnika swój własny sposób .
Źródło: TikTok @the_foodini