Smakosze.pl Przepisy Rozgnieć młode ziemniaki i wstaw do piekarnika. Zwykłe placki mogą się schować
TikTok @the_foodini

Rozgnieć młode ziemniaki i wstaw do piekarnika. Zwykłe placki mogą się schować

19 maja 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Młode ziemniaki powoli wkraczają na rynek. Wiemy, jak je najlepiej zagospodarować. Z uwielbianych warzyw przygotujesz obłędne placki ziemniaczane. Nie musisz nawet wyjmować tarki.

Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz z młodych ziemniaków.

Przygotowanie placków ziemniaczanych z młodych ziemniaków jest banalnie proste. Nie wymaga żmudnego i kłopotliwego tarcia warzyw. Wystarczy je ugotować, a następnie rozgnieść. Poradzi z tym sobie nawet najmniej doświadczony kucharz.

Tajemnica doskonałych placków ziemniaczanych tkwi w smakowitej marynacie. Zrobisz ją z kilku prostych składników. Posmaruj warzywa i włóż je na chwilę do piekarnika. Do tego przepisu (pochodzącego, podobnie jak powyższe zdjęcia z kanału @the_foodini na TikToku) będziesz w tym sezonie wracać nie raz.

Patryk Vega zrzucił aż 60 kg. Aby osiągnąć ten wynik, stosował 2 proste zasady

Przepis na obłędne placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • tarty parmezan

Składniki na marynatę:

  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Jak prosto i szybko zmienić młode ziemniaki w pyszne placki ziemniaczane?

Młode ziemniaki umyj i przełóż do garnka . Zalej je wodą i dodaj 1 łyżeczkę soli. Całość postaw na kuchence i gotuj warzywa na średniej mocy palnika, aż staną się miękkie . Proces ten możesz skrócić do ok. 20 minut, używając do garnka pokrywki .

W międzyczasie przygotuj marynatę do placków ziemniaczanych . Do osobnej miseczki wlej oliwę i dodaj do niej przyprawy . Całość starannie wymieszaj, aż marynata nabierze jednolitej konsystencji .

Ugotowane do miękkości młode ziemniaki odcedź z wody . Przesyp je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem . Każdego ziemniaka rozgnieć na płasko na przykład za pomocą kubka . Im cieniej to zrobisz, tym placki ziemniaczane wyjdą bardziej chrupiące .

Placki ziemniaczane posmaruj oliwą z przyprawami . Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut . Po upływie tego czasu każdego z placków przewróć na drugą stronę, ponownie posmaruj marynatą i posyp odrobiną parmezanu . Zapiecz ponownie przez ok. 10 minut, a następnie podawaj, np. z czosnkowym sosem . Do placków w sam raz nada się domowy majonez . Wachowicz ma na ziemniaki z piekarnika swój własny sposób .

Źródło: TikTok @the_foodini

Pracownica Żabki pokazała szokujące nagranie. Nie uwierzysz co robią klienci
Pilny apel uwielbianej restauracji. W mięsie wykryto salmonellę
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy