Rozgnieć widelcem 2 banany i wsyp wiórki kokosowe. Wyjdzie cudo
Jeśli masz w domu dwa dojrzałe banany i wiórki kokosowe, to w kilka minut stworzysz wyśmienity deser dla całej rodziny. Kokosanki, bo o nich mowa, są proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Zawierają jedynie łyżeczkę cukru z wanilią, więc można jeść bez wyrzutów sumienia.
Szybkie ciasteczka posmakują każdemu
Domowe kokosanki robię bardzo często. Są świetną przekąską i pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy. Zaletą ciasteczek jest sposób ich przygotowania oraz ilość składników. Masę na kokosanki przygotujesz w dosłownie 5 minut, a ciastka pieką się około 20. Po 30 minutach deser jest gotowy.
W kokosankach oprócz banana i wiórków znajdują się także płatki owsiane, mąką oraz łyżeczka cukru z wanilią. Składniki wystarczy połączyć i wstawić do piekarnika. Te ciastka nie mają sobie równych.
Domowe kokosanki z 5 składników
Kokosanki są proste w przygotowaniu. Zrobisz je błyskawicznie, będą w sam raz do kawy .
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- szklanka wiórków kokosowych
- ¼ szklanki mąki kokosowej lub pszennej
- łyżeczka cukru z wanilią
Jak zrobić ciasteczka z bananów i kokosa do kawy?
Nastaw piekarnik na 180 stopni C z opcją grzania góra- dół. Rozgnieć banany widelcem. Dodaj do nich płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowaną masę wykładaj na blachę łyżką, formując niewielkie ciasteczka. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut, aż kokosanki się zarumienią, gotowe!
Gorąco polecamy również rajski sernik siostry Anastazji oraz szybkie pierniczki na Boże Narodzenie , palce lizać!
Źródło: smaki.pl