Smakosze.pl Przepisy Rozgnieć widelcem 2 banany i wsyp wiórki kokosowe. Wyjdzie cudo
Fot. Shutterstock/Moha El-Jaw

Rozgnieć widelcem 2 banany i wsyp wiórki kokosowe. Wyjdzie cudo

20 listopada 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jeśli masz w domu dwa dojrzałe banany i wiórki kokosowe, to w kilka minut stworzysz wyśmienity deser dla całej rodziny. Kokosanki, bo o nich mowa, są proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Zawierają jedynie łyżeczkę cukru z wanilią, więc można jeść bez wyrzutów sumienia.

Szybkie ciasteczka posmakują każdemu

Domowe kokosanki robię bardzo często. Są świetną przekąską i pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy. Zaletą ciasteczek jest sposób ich przygotowania oraz ilość składników. Masę na kokosanki przygotujesz w dosłownie 5 minut, a ciastka pieką się około 20. Po 30 minutach deser jest gotowy.

W kokosankach oprócz banana i wiórków znajdują się także płatki owsiane, mąką oraz łyżeczka cukru z wanilią. Składniki wystarczy połączyć i wstawić do piekarnika. Te ciastka nie mają sobie równych.

kokosanki.jpg
Fot. Canva/IrinaMielhuk
Nie chcą mieć Dino w swojej okolicy. Powód zaskakuje, w sprawę zamieszany jest Kościół

Domowe kokosanki z 5 składników

Kokosanki są proste w przygotowaniu. Zrobisz je błyskawicznie, będą w sam raz do kawy .

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • szklanka wiórków kokosowych
  • ¼ szklanki mąki kokosowej lub pszennej
  • łyżeczka cukru z wanilią

Jak zrobić ciasteczka z bananów i kokosa do kawy?

Nastaw piekarnik na 180 stopni C z opcją grzania góra- dół. Rozgnieć banany widelcem. Dodaj do nich płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowaną masę wykładaj na blachę łyżką, formując niewielkie ciasteczka. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut, aż kokosanki się zarumienią, gotowe!

Gorąco polecamy również rajski sernik siostry Anastazji oraz szybkie pierniczki na Boże Narodzenie , palce lizać!

kokosanki.jpg

Źródło: smaki.pl

Dodaję do jajecznicy i chudnę. Śniadanie jest zdrowe i syci na wiele godzin
Moja mama pakuje sałatkę w makaronowe muszle i podaje na Andrzejki. Jarzynowa może się schować
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy