Smakosze.pl Przepisy Rozgrzewający kompot śliwkowy - idealny na chłodne dni
canva/arfo

Rozgrzewający kompot śliwkowy - idealny na chłodne dni

1 grudnia 2021

Sezon śliwkowy powoli się kończy. Zanim te pyszne owoce znikną z targowisk, warto zaopatrzyć się w większą ilość i przygotować wspaniale rozgrzewający kompot z dodatkiem imbiru. Jest przyjemnie słodki i pikantny jednocześnie, a przy tym wzmacnia odporność. W tym smaku można się zakochać.

Kompot ten jest aromatycznym dodatkiem do wielu słodkich dań np. do naleśników czy owsianki . Do jego przygotowania wybierzcie śliwki węgierki . Są doskonałe nie tylko jako składnik na powidła do przełożenia świątecznego piernika . Imbir fantastycznie komponuje się ze słodkim smakiem tego owocu , nadając kompozycji przyjemnego posmaku i wyjątkowego aromatu.

Przepis na wyjątkowo smaczne udka kurczaka z jabłkami

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek

  • pół szklanki wody

  • 1 łyżka świeżego imbiru

  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

  • 2-3 łyżki syropu klonowego

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Kroimy je w ćwiartki lub ósemki — zależnie od wielkości owoców — i wkładamy do garnka. Imbir dokładnie obieramy ze skórki.

Ścieramy go na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do owoców. Wsypujemy sól oraz kardamon, dolewamy wodę. Słodzimy syropem klonowym wedle uznania. Zawartość garnka mieszamy i zagotowujemy.

Zmniejszamy ogień do niewielkiego i podgrzewamy pod przykryciem przez około 5 minut. Na koniec, jeśli mamy ochotę na jeszcze bardziej wyrazisty napój, możemy dodać więcej imbiru lub dodatkowo posłodzić. Najlepiej smakuje na ciepło.

Wskazówki:

  • Do mieszanki przypraw możecie dodać trochę cynamonu — będzie przyjemnie uzupełniał kompozycję. Ten miks sprawdzi się też w przygotowaniu korzennej wersji musu z dyni .

  • Owoce z kompotu możemy zjeść solo lub odsączyć i dodać do owsianki. Będą też pyszne ze słodkim twarożkiem i jogurtem waniliowym.

  • Jeżeli nie macie syropu klonowego, możecie użyć miodu lub cukru. Przed podaniem upewnijcie się tylko, że dodana porcja uległa rozpuszczeniu. Możecie też zrezygnować z dosładzania kompotu.

Sezon na śliwki powoli dobiega końca
Sezon na śliwki powoli dobiega końca, warto zrobić kompot do słoików

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Sarah Britton „My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku” wyd. Marginesy Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy