Rozgrzewający kompot śliwkowy - idealny na chłodne dni
Sezon śliwkowy powoli się kończy. Zanim te pyszne owoce znikną z targowisk, warto zaopatrzyć się w większą ilość i przygotować wspaniale rozgrzewający kompot z dodatkiem imbiru. Jest przyjemnie słodki i pikantny jednocześnie, a przy tym wzmacnia odporność. W tym smaku można się zakochać.
Kompot ten jest aromatycznym dodatkiem do wielu słodkich dań np. do naleśników czy owsianki . Do jego przygotowania wybierzcie śliwki węgierki . Są doskonałe nie tylko jako składnik na powidła do przełożenia świątecznego piernika . Imbir fantastycznie komponuje się ze słodkim smakiem tego owocu , nadając kompozycji przyjemnego posmaku i wyjątkowego aromatu.
Przepis na wyjątkowo smaczne udka kurczaka z jabłkami
Składniki:
-
1 kg śliwek węgierek
-
pół szklanki wody
-
1 łyżka świeżego imbiru
-
1 łyżeczka mielonego kardamonu
-
2-3 łyżki syropu klonowego
-
szczypta soli
Przygotowanie:
Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Kroimy je w ćwiartki lub ósemki — zależnie od wielkości owoców — i wkładamy do garnka. Imbir dokładnie obieramy ze skórki.
Ścieramy go na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do owoców. Wsypujemy sól oraz kardamon, dolewamy wodę. Słodzimy syropem klonowym wedle uznania. Zawartość garnka mieszamy i zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień do niewielkiego i podgrzewamy pod przykryciem przez około 5 minut. Na koniec, jeśli mamy ochotę na jeszcze bardziej wyrazisty napój, możemy dodać więcej imbiru lub dodatkowo posłodzić. Najlepiej smakuje na ciepło.
Wskazówki:
-
Do mieszanki przypraw możecie dodać trochę cynamonu — będzie przyjemnie uzupełniał kompozycję. Ten miks sprawdzi się też w przygotowaniu korzennej wersji musu z dyni .
-
Owoce z kompotu możemy zjeść solo lub odsączyć i dodać do owsianki. Będą też pyszne ze słodkim twarożkiem i jogurtem waniliowym.
-
Jeżeli nie macie syropu klonowego, możecie użyć miodu lub cukru. Przed podaniem upewnijcie się tylko, że dodana porcja uległa rozpuszczeniu. Możecie też zrezygnować z dosładzania kompotu.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Sarah Britton „My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku” wyd. Marginesy Zapraszamy na nasz Instagram