Smakosze.pl Przepisy Rozkładam ciasto francuskie na kratce i dodaję jabłka. Rodzina oszaleje, gdy podam ten deser na święta
Fot. Facebook/Smaczny

Rozkładam ciasto francuskie na kratce i dodaję jabłka. Rodzina oszaleje, gdy podam ten deser na święta

9 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu na deser? Poznaj sposób na nieskomplikowany sposób na przysmak z jabłek i ciasta francuskiego. Jego smak zachwyci każdego, a ty przygotujesz go łatwo i szybko. Deser prezentuje się tak, że nada się nawet na świąteczny stół.

Prosty deser z jabłek

Deser z jabłkami to nie tylko szarlotka czy jabłecznik. Z przepisu , który znajdziesz w dalszej części tekstu, w łatwy sposób przygotujesz słodki przysmak, któremu nikt się nie oprze. Istotne jest to, że przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dzięki czemu, taki deser możesz upiec na dowolną okazję i ze wszystkim zdążysz.

Dzięki owocowemu nadzieniu z jabłek i cynamonu deser sprawdzi się także podczas najbliższych świąt. Zrób i przekonaj się sama. Pamiętaj tylko, że nie skończysz na jednej porcji.

ciasto.jpg
Fot. Facebook/Smaczny
Pokrój kapustę na plastry i ułóż mięso mielone. Przy tym gołąbki mogą się schować

Ciasto francuskie z kilkoma dodatkami

Podstawowym składnikiem słodkiej przekąski z poniższego przepisu jest ciasto francuskie. Świetnie sprawdzi się to gotowe, które bez problemu można kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Oprócz niego potrzebne są również jabłka oraz kilka innych produktów, które zagwarantują doskonały smak deseru. Sprawdź poniższą listę, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne i w jakiej ilości.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
  • 15 cukru
  • 5 g cynamonu

Przepis na deser z ciasta francuskiego

Przygotowanie deseru rozpocznij od lekkiego rozwałkowania ciasta . Następnie przekrój je na pół. Jedną połówkę ułóż na kratce z piekarnika .

Jabłko obierz, pokrój w podłużne i cienkie kawałki. W rowki pomiędzy kratkami włóż kawałki jabłek.

Obsyp je cukrem i przykryj drugą połówką ciasta . Sklej krawędzie, a wierzch obsyp cynamonem. Przekąskę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut . Po przestudzeniu krój na kawałki i podawaj na deser.

Sprawdź także, jakich wędlin nie kupować w Biedronce oraz dowiedz się, jaki składnik jest lepszy niż płatki owsiane .

deser.jpg
Fot. Facebook/Smaczny
Jakubiak w gorzkich słowach o leczeniu w Izraelu. Tę jedną rzecz znosi wyjątkowo źle
Usmaż schab i zapiecz z aromatycznym sosem. Obiad od Strzelczyka to strzał w 10
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy