Smakosze.pl Przepisy Rozkłóć jajka w misce i wylej je na patelnię. Wszystkie omlety i jajecznice mogą się schować
Fot. YouTube/glock36me

Rozkłóć jajka w misce i wylej je na patelnię. Wszystkie omlety i jajecznice mogą się schować

30 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Choć to jajecznica jest klasycznym daniem na śniadanie, z jajek można przygotować coś znacznie lepszego. Poznaj przepis na jajka, które biją wszystkie inne na głowę. Smak dania spodoba się domownikom na tyle, że teraz będziesz przyrządzać go każdego poranka.

Jajecznica zdeklasowana

Zawsze, kiedy myśli się o sytym i szybkim śniadaniu , przed oczami wyłania się jajecznica. Nic dziwnego, bo jest to też jedno z najsmaczniejszych i najłatwiejszych dań, które można zrobić rano. Okazuje się, że z jajek można zrobić coś znacznie lepszego.

Placek jajecznicy, zwany też jajkami składanymi, zyskuje coraz większa popularność. Można przyrządzić go z samych jaj, ale mi najlepiej smakuje z dodatkiem żółtego sera. Koniecznie musisz go spróbować i przekonać się sama. Rodzina będzie zachwycona, a i ty nie musisz się martwić, bo przygotowanie jest banalne i zajmuje tylko chwilę. Czytaj dalej, a dowiesz się, jakie składniki będą ci potrzebne, a także poznasz przepis .

ser na jajkach.jpg
Fot. YouTube/glock36me
Co roku na Wszystkich Świętych robię tylko takie gołąbki. Goście je kochają przez 1 sztuczkę

Jajka i jeden zaskakujący składnik

Podstawowym składnikiem dania są przede wszystkim jajka. Aby cały danie było smaczne, należy dodać także odrobinę tartego żółtego sera. Wszystkie produkty poznasz, sprawdzając poniższą listę składników. Żadnego z nich nie pomijaj, a śniadanie wyjdzie idealne. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie placków, pochodzą z kanału glock36me , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 50 g żółtego sera w kostce
  • pieprz
  • sól
  • odrobina masła

Przepis na idealne dania na śniadanie

Do miski wbij jajka. Przypraw je solą, pieprzem, a następnie rozmieszaj za pomocą trzepaczki. Na patelni rozpuść kawałek masła. Kiedy się rozgrzeje, wlej jajka i rozprowadź je po całej powierzchni.

Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i posyp go powierzchni. Smaż go do momentu, ścięcia się jajek i roztopienia sera. Gotowy placek zrób na pół, a potem jeszcze raz na pół, przysmaż go chwilę i gotowy możesz podawać na śniadanie.

Takiego zastosowania jabłek na pewno nie znasz. Taki makaron omijaj szerokim łukiem.

placek jajeczny.jpg
Fot. YouTube/glock36me
Do masy na kotlety mielone zawsze dodaję ten składnik. Wychodzą obłędnie puszyste
Już wiadomo, czy w piątek 1 listopada katolicy mogą jeść mięso. Kościół mówi jasno
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy