Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Do masy na kotlety mielone zawsze dodaję ten składnik. Wychodzą obłędnie puszyste
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.10.2024 06:00

Do masy na kotlety mielone zawsze dodaję ten składnik. Wychodzą obłędnie puszyste

Mięso mielone
Fot. Shutterstock/Nicole Lienemann

Z tym, nieco nieoczekiwanym, dodatkiem mięso na kotlety staje się miękkie i dobrze napowietrzone. Dzięki temu gotowe danie jest lżejsze – przynajmniej w odbiorze, bo niekoniecznie, jeśli chodzi o liczbę kalorii. Warto jednak sięgnąć po tę sztuczkę przygotowując posiłek z mięsa mielonego.

Puszyste kotlety schabowe

Dodawanie wody gazowanej do kotletów mielonych wydaje się sprzeczne z intuicją. Nie jest niczym codziennym dodawanie do kotletów żadnej wody! I słusznie, ale jeśli dodawać, to właśnie gazowaną.

Dlaczego? Woda zawierająca dwutlenek węgla ma dwie ważne właściwości. Pierwsza jest oczywista: bąbelki CO2 to naturalny spulchniacz, którego pęcherzyki wypełnią mięso. Jednak gaz ten ma kwasowy odczyn. Kwas zaś rozkłada włókna mięsa. Staje się ono więc bardziej miękkie, a kotlety nabierają lekkiej struktury.

kopczyk kotletów

Seniorzy powinni jeść ziemniaki tylko tak. Wyciągną z nich to co najlepsze

Woda gazowana w kotletach

Kotlety takie można przyrządzić według swojego ulubionego przepisu lub posłużyć się tym poniżej. Pamiętajmy, by mięso smażyć zawsze na tłuszczu o wysokim punkcie dymienia. Odpowiedniego smaku doda mu masło klarowane.

Składniki

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 80 g bułki tartej (+ do panierowania)
  • 180 ml wody gazowanej
  • 1 mała cebula
  • Sól, pieprz, majeranek
  • Masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia

Miękkie kotlety mielone

Cebulę drobno siekamy. W misce mieszamy mięso z pozostałymi składnikami, wyrabiamy na kleistą masę i przyprawiamy. Na koniec dodajemy ostrożnie wodę gazowaną, mieszając, by rozprowadziła się w mięsnej masie. Cała odmierzona ilość może okazać się nieco za duża.

Jeśli kotlety okażą się za luźne, można dodać do nich więcej bułki tartej lub kaszy manny. Mają nie rozpadać się przy formowaniu. Doprawiamy kotlety do smaku.

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Rozgrzewamy je porządnie, zanim zaczniemy smażyć kotlety. Mięso formujemy i dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy, aż będą złociste z obu stron.

Wypróbuj też przepisy na boczek gotowany na patelni i kotleciki szu-szu.

kotlet z marchewką