Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Polacy jedzą na potęgę, a to najgorszy makaron. Ma mało błonnika i wartości odżywczych
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.10.2024 15:24

Polacy jedzą na potęgę, a to najgorszy makaron. Ma mało błonnika i wartości odżywczych

makaron
Fot. Canva/sergheyryzhov

Makaron jest nieodłącznym elementem rozmaitych dań. Jednak nie każdy produkt powinien trafiać na stół. Jaki jest najgorszy makaron? Niestety ten najbardziej przez nas lubiany. 

Makaron w naszej kuchni

Makaron jest jednym z najbardziej popularnych produktów w kuchni polskiej. Musi znaleźć się w rosole i trafia też do innych zup. Jest składnikiem różnych sałatek, bywa też jedzony z sosami i warzywami. To produkt uniwersalny, bo można go przyrządzić na wiele sposobów.

Na rynku nie brakuje różnych rodzajów makaronu. Jednak nie każdy zasługuje na to, by zagościł w naszym jadłospisie. Warto bacznie przyjrzeć się temu, jaki produkt trafia na nasz stół. Niestety nadal chętnie jadamy makaron, który niekorzystnie działa na nasze zdrowie. 

rosół z makaronem
Fot. Canva/arfo
Wymieszaj twaróg ze zdrową kaszą. Patent Wachowicz na sernik zachwyci rodzinę

Jaki jest najgorszy makaron?

Wiele osób wciąż chętnie wybiera biały makaron. Jest on wyrabiany z rafinowanej mąki pszennej. To produkt, którego raczej powinniśmy unikać, a nie się nim zajadać. To najgorszy makaron, po jaki możemy sięgnąć. Ma mało wartości odżywczych ze względu na proces rafinacji.

Pozbawia on makaronu błonnika, witamin z grupy B i minerałów. Biały makaron powoduje też szybki wzrost cukru we krwi. To zwiększa nasz apetyt i jednocześnie sprawia, że jesteśmy zmęczeni. Niska zawartość błonnika nie zapewnia uczucia sytości. To też sprawia, że zjadamy dużo tego typu makaronu. 

Jaki jest najlepszy makaron?

Warto wybierać makaron pełnoziarnisty. Zapewnia on uczucie sytości, jest bogaty w błonnik, który dobrze wpływa na układ trawienny. Jednocześnie pomaga regulować poziom cukru we krwi. Taki makaron bogaty jest w witaminy z grupy B, żelazo oraz magnez.

Makaron pełnoziarnisty ma niski indeks glikemiczny. To oznacza, że powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Zapobiega to gwałtownym spadkom energii. Warto wybierać makaron pełnoziarnisty, który nie zawiera cukru, czy soli. Pisaliśmy o zuchwałej kradzieży w jednej z poznańskich restauracji. Polecaliśmy sposób na pozbycie się robaków z grzybów

makaron pełnoziarnisty
Fot. Canva/Peteers

Źródło: pysznosci.pl