Smakosze.pl Przepisy Rozłóż na masie serowej i wstaw do piekarnika. Kultowy sernik Izaura będzie jeszcze smaczniejszy
Fot. YouTube/SikorkaGotuje

Rozłóż na masie serowej i wstaw do piekarnika. Kultowy sernik Izaura będzie jeszcze smaczniejszy

5 października 2024

Mieszanka ciasta biszkoptowego i masy serowej ma wiele imion. Ten sernik nosi imię Izaury. Wśród przepisów na takie ciasto prezentowany tutaj wyróżnia się dodatkami.

Sernik Izaura z brzoskwiniami

Sernik Izaura to stosunkowo nowa pozycja w repertuarze polskich deserów . Powstał prawdopodobnie w czasie, kiedy telewizja emitowała sławną telenowelę Niewolnica Izaura. Intuicja podpowiada, że to stąd nazwa modnego wówczas ciasta.

Mówi się o nim także sernik na murzynku , bo spodem dla serowego ciasta jest kakaowy biszkopt. W tym przepisie przełamujemy słodkie smaki słodko-kwaśnym, odświeżającym aromatem brzoskwiń.

brzoskwinie na serniku
Fot. YouTube/SikorkaGotuje
Lepsze i zdrowsze od zwykłych placków ziemniaczanych. Ten przepis jest nieśmiertelnym hitem

Brzoskwinie na serniku

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału SikorkaGotuje. Ciasto takie w zasadzie wyjdzie także z brzoskwiń z puszki. Warto jednak sięgnąć po świeże ze względu na to, że nie mają one dodanego cukru , podczas gdy wersja puszkowana to kaloryczna i glukozowa bomba.

Składniki biszkoptowego spodu

  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 220 g mąki
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Składniki masy serowej

  • 4 brzoskwinie
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 220 g cukru
  • 1 niesłodzony budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 5 jajek
  • 150 g masła
  • Szczypta soli
  • Cukier puder do posypania

Pieczemy sernik z brzoskwiniami

W robocie ubijamy jajka z cukrem, szczyptą soli i aromatem waniliowym na puszystą masę. Do jajek partiami przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Składniki delikatnie łączymy łopadką i wylewamy do formy ok. 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Przed przygotowaniem masy serowej kroimy brzoskwinie na osiem cząstek, masło rozpuszczamy i studzimy, a jajka rozdzielamy na białka i żółtka . Te ostatnie ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym w mikserze. Kiedy masa będzie jasna i jednolicie połączona, po łyżce dodajemy ser, ciągle miksując na wolnych obrotach.

Do ciasta dodajemy roztopione masło, a po wymieszaniu – budyń śmietankowy. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę . Obie masy łączymy delikatnie i wylewamy na wyrównane ciasto biszkoptowe.

Na cieście układamy brzoskwinie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia, przez ok. 50 minut . Po przestudzeniu w uchylonym piekarniku posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na zupę gulaszową i chleb gryczany .

upieczony sernik
Fot. YouTube/SikorkaGotuje

Źródło:YouTube/SikorkaGotuje

Sprawdzili 45 ton warzyw w Broniszach. Kontrolerzy byli bezlitośni, posypią się kary
Tych grzybów nigdy nie susz, stają się niejadalne
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy