Smakosze.pl Przepisy Rozłóż na makaronie i wstaw do piekarnika. To mój ulubiony przepis na obiad po świętach
fot. youtube.com/przepiski

Rozłóż na makaronie i wstaw do piekarnika. To mój ulubiony przepis na obiad po świętach

27 grudnia 2024

Błyskawiczna zapiekanka makaronowa przypadnie do gustu każdemu, kogo zmęczyły już nieco świąteczne dania. Pozwoli też na łagodny powrót do codziennych obowiązków, zdejmując z naszych barków pracochłonne gotowanie. Wystarczy kilka minut w kuchni i to proste i apetyczne danie jest gotowe. Nie uwierzysz, jakie to proste.

Zapiekanka na po świętach

Jaki jest najlepszy szybki obiad po świętach ? Szybki i nietradycyjny. Jesteśmy przecież przejedzeni potrawami typowej kuchni naszych przodków i chętnie wrócimy do nieco innego jadłospisu. Chcemy też nieco odpocząć po nadmiarze odpoczynku, a więc przede wszystkim – od godzin spędzonych w kuchni.

W tym wszystkim pomagają dwie kategorie posiłków – makarony i zapiekanki . A zatem w dzień po świętach królują dania z piekarnika oparte na tym, co najczęściej zostaje w naszych kuchniach po świątecznym obżarstwie. Oto zaś przepis na najprostszą chyba zapiekankę makaronową.

mięso z sosem pomidorowym
fot. youtube.com/przepiski
Ugotuj kopytka i podaj je z aromatycznym sosem. Obiad w sam raz na piątek

Szybki obiad

Ilustracje do przepisu na ten szybki obiad pochodzą z kanału Przepiski. Warto oczywiście pamiętać o jeszcze jednej ważnej cesze zapiekanek. Są doskonałe, by przemycić w nich resztki, które uchowały się po świętach , jak obeschnięte lekko sery czy wędliny ze świątecznych półmisków.

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 150 g ugotowanego makaronu
  • 150 g startej lub dwie kulki mozzarelli w zalewie
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • Suszone oregano, papryka słodka
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Zapiekanka na szybki obiad

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy do zeszklenia na odrobinie oliwy . Na patelnię dorzucamy mięso mielone (drobiowe, wieprzowe lub wołowe) i smażymy, aż będzie lekko złociste. Dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano. Dusimy, aż mięso będzie miękkie, a składniki dobrze połączone.

Ugotowany makaron (może być zimny) wykładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy zawartość patelni i mieszamy wszystko razem. Przykrywamy mozzarellą.

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Pieczemy przez ok. 30 minut, aż ser się zarumieni. Po wyjęciu posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wypróbuj też przepisy na zdrowotny rosół i kandyzowane skórki pomarańczy .

zapiekanka z mozzarellą
fot. youtube.com/przepiski
Zaczęło się w Biedronce z samego rana. Uwielbiany przysmak Polaków za bezcen, pędź do sklepu
Mało kto wie, jak prawidłowo mrozić mięso i wędliny po świętach. Kluczowy jest jeden szczegół
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy