Ugotuj kopytka i podaj je z aromatycznym sosem. Obiad w sam raz na piątek
Nie masz pomysłu, co przygotować na obiad na piątek? To żaden problem. Poznaj poniższy przepis i zrób według niego kopytka z sosem. Danie, choć proste, zaskoczy każdego. Zrób i przekonaj się, jakie są pyszne.
Sposób na obiad na piątek
Piątek to dla wielu dzień postu, w którym unika się spożywania mięsa. Przygotowanie wtedy obiadu, który zasmakuje wszystkim, nie należy do zadań najłatwiejszych. Na szczęście można znaleźć przepisy na dania, w których mięso jest zbędnym dodatkiem. Jeden z nich przedstawimy ci w dalszej części tekstu.
Przygotujesz z niego wyborne i delikatne kopytka oraz sos. Ten dodatek wzbogaci smak całego dania i nada mu odpowiedniej soczystości. Sprawdź dlaczego, a potem przygotuj pyszny obiad na piątek dla całej rodziny.
Zaczęło się w Biedronce z samego rana. Uwielbiany przysmak Polaków za bezcen, pędź do sklepuKopytka z kilku składników
Głównym składnikiem kopytek są oczywiście ziemniaki oraz mąka. Nieco więcej składników jest potrzebnych do przygotowania sosu. Składa się on z grzybów, dlatego wyjdzie aromatyczny i bardzo smaczny. Oprócz nich potrzebne będą także inne składniki, które wpłyną na smak całego dania. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 100 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 garść suszonych grzybów
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ⅓ pęczka natki pietruszki
- pieprz
- sól
Przepis na kopytka z sosem grzybowym
Przygotowanie obiadu rozpocznij od wyrobienia ciasta na kopytka. Ugotowane i rozgniecione ziemniaki przełóż do miski. Wsyp mąkę, sól oraz wbij jajko. Całość wymieszaj na jednolite ciasto. Następnie uformuj z niego cienki wałek i podziel go na kopytka. Gotuj je we wrzątku, do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Suszone grzyby namocz w wodzie. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na rozpuszczonym maśle wraz z rozgrzanym olejem. Następnie dodaj grzyby i podsmaż składniki co chwila, mieszając. Wlej wodę z grzybów, a całość przypraw pieprzem i solą. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Gotowy sos podawaj z kopytkami.
Sprawdź także, jak mrozić mięso i wędliny oraz dowiedz się, jakiej ryby unikać.