Smakosze.pl Przepisy Rzadko kiedy podaję ziemniaki do obiadu. Wolę sięgać po zupełnie inne warzywo
canva/inewsistock

Rzadko kiedy podaję ziemniaki do obiadu. Wolę sięgać po zupełnie inne warzywo

30 lipca 2023

Purée z selera jest o niebo lepsze od ziemniaczanego. Odkryłam je już jakiś czas temu i od tamtej pory nie wracam do klasyki. Delikatniejszy i bardziej bogaty smak bulwy selera pasuje do wielu obiadowych klasyków.

Przepis na wyśmienite purée z selera

Lżej strawny, delikatniejszy w smaku i nieco bardziej wyrafinowany selerowy dodatek do obiadu z pewnością zachwyci każdego amatora kulinarnych urozmaiceń. Przygotowuje się go równie prosto co propozycję z ziemniaków, a może nawet łatwiej, bo seler nie zawiera zbyt wiele wody. Polecam spróbować i przekonać się jak przyjemnie smak układa się na języku.

Składniki:

  • 500 g selera
  • 375 ml mleka lub napoju sojowego bez cukru
  • 30 g masła lub margaryny
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • solidna szczypta białego pieprzu
  • pół łyżeczki soli
Ogórki kiszone mojej babci nigdy nie były puste w środku. Wyjawiła mi sekret ich doskonałego smaku

Jak przygotować purée z selera? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynam od dokładnego oczyszczenia warzyw przy pomocy szczoteczki. Skórkę odcinam, zachowując ją do warzywnych bulionów (mrożę resztki w woreczku strunowym).

Selera kroję na mniejsze kawałki, mniej więcej równiej wielkości i wrzucam do podgrzanego mleka lub roślinnego napoju z wodą. Płynu powinno być tyle, by warzywo było całkowicie przykryte. Trzeba go też posolić.

Gdy już seler zmięknie, odcedzam go, a następnie przenosimy go do pojemnika blendera. Dodaję wybrany tłuszcz i sok z cytryny. Rozdrabniam na gładką masę i doprawiam pieprzem.

Do czego pasuje purée z selera?

Warzywny rarytas świetnie paruje się z kotletami zawierającymi czosnek lub inne warzywa korzeniowe. Będzie smaczne także w towarzystwie dowolnych mięs w panierce, grillowanych kawałków czy steków.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów z udziałem selera. Spróbujcie koniecznie doskonałej surówki z rodzynkami . Być może skusi was też elegancka pieczeń przygotowana z tego warzywa — zachwyci nawet wybrednych smakoszy.

Purée z selera  skusi każdego.png
canva/OksanaKiian
Wzięła zwiędniętą natkę pietruszki i piorunem przywróciła jej jędrność. Zapamiętaj ten patent
Przetestowałam wiele receptur na rosół. Tę pokochała moja rodzina. Teraz tylko tak gotuję
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy