Sałatka gyros bez kurczaka. Z innym mięsem też wyjdzie wyśmienita
Sałatka gyros nie musi być podana z kurczakiem. Pełna smaku i niesamowicie sycąca odsłona z dodatkiem mielonego mięsa wieprzowego także spodoba się gościom. Jest prosta w przygotowaniu — musicie spróbować.
Pyszna sałatka warstwowa sprawdzi się na niejednej imprezie. Gyros w wersji bez kurczaka będzie idealną alternatywą. Przystawka jest pełna kontrastów — słodka i słona, chrupiąca i delikatna, ostra i łagodna. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Przepis na sałatkę gyros z mięsem mielonym
Składniki na sałatkę:
-
400 g mielonej łopatki wieprzowej
-
1 puszka czerwonej fasoli
-
1 większa papryka
-
1 czerwona cebula
-
160 g kukurydzy z puszki
-
5 niezbyt dużych ogórków konserwowych
-
300 g świeżej czerwonej kapusty
-
40 g ketchupu, najlepiej domowego
-
80 ml wody mineralnej, gazowanej
-
15 g cukru
-
10 g cukru pudru
-
10-15 ml octu winnego białego
-
10-15 ml octu winnego czerwonego
-
oliwa z oliwek
-
2 łyżki przyprawy gyros z tego przepisu
-
2-3 goździki (opcjonalnie)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na sos:
-
70 g wegańskiego majonezu
-
70 g jogurtu naturalnego
-
2 ząbki czosnku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić sałatkę gyros z mięsem mielonym? Znamy prosty przepis
Przygotowanie zaczynamy od poszatkowania czerwonej kapusty. Zalewamy ją mieszanką wody gazowanej, cukru, 4 łyżek oliwy z oliwek oraz białego octu winnego. Odstawiamy ją na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy cebulę. Warzywo pozbawiamy łupiny i kroimy w piórka.
Oprószamy cukrem pudrem, dodajemy do niego goździki, po czym mieszamy i odstawiamy na około 5 minut. Zalewamy czerwonym octem winnym i pozostawiamy jeszcze na 10 minut. Po tym czasie zlewamy płyn.
Mięso mielone podsmażamy na dobrze rozgrzanej łyżce oliwy, Doprawiamy je przyprawą gyros i studzimy. Namaczaną kapustę delikatnie ugniatamy, a następnie usuwamy z niej zalewę.
Fasolę i kukurydzę starannie odcedzamy z zalewy, a ogórki konserwowe kroimy w kostkę i delikatnie odciskamy z płynu. Paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek i również rozdrabniamy. Przygotowujemy też sos, łącząc staranne wszystkie jego składniki.
W dużym naczyniu szklanym kolejno układamy mięso, ketchup, cebulę, kukurydzę, połowę porcji sosu, fasolę, ogórki konserwowe, paprykę, drugą porcję sosu oraz czerwoną kapustę. Sałatkę gyros podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Wskazówka: jeśli zamiast mięsa mielonego użyjecie granulatu sojowego namoczonego w bulionie, a jogurt naturalny zastąpicie sojowym, sałatka gyros będzie wegańska.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na doskonałe sałatki. Szczególnie polecamy szopską , która zaskakuje delikatnym smakiem sosu pietruszkowego. Być może skusi was też oryginalna sałatka grecka z pyszną fetą i oliwkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pieczarki w chrupiącej panierce. Wyjątkowa świąteczna przekąska
-
Zostały Ci owoce z kompotu wigilijnego? Przenigdy ich nie wyrzucaj, jest sposób na ich wykorzystanie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama