Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczarki w chrupiącej panierce. Wyjątkowa świąteczna przekąska
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 25.12.2022 12:59

Pieczarki w chrupiącej panierce. Wyjątkowa świąteczna przekąska

pieczarki
Canva / bhofack2

Chrupiące pieczarki smażone w cieście wyśmienicie sprawdzą się na rozmaite okazje. Jako danie bezmięsne, bez trudu odnajdą się również na świątecznym stole. Najlepiej smakują podane na ciepło. Z tego względu warto przyrządzić je tuż przed zaserwowaniem lub przygotować z wyprzedzeniem, a następnie odgrzać w piekarniku.

Do przygotowania świątecznych chrupiących pieczarek potrzeba zaledwie kilku składników. Najprawdopodobniej większość, o ile nie wszystkie, masz już w swojej lodówce. Ten przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. Koniecznie daj się skusić.

Przepis na niezwykłe pieczarki w cieście

Składniki:

  • ok. 20 sztuk pieczarek porównywalnej wielkości

  • 3 jajka

  • nieduży kawałek żółtego sera

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 5 łyżek bułki tartej

  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Rewelacyjne smażone pieczarki krok po kroku

W niewielkiej misce przygotuj ciasto do pieczarek. W tym celu jajka wymieszaj z przyprawami i mąką. W następnej kolejności dorzuć również starty na mniejszych oczkach ser żółty. Całość wymieszaj do momentu uzyskania dość gęstej masy.

Pieczarki oczyść i poodcinaj z nich nóżki. Na osobny talerzyk wysyp bułkę tartą. Pieczarki maczaj kolejno w przygotowanym cieście, a następnie obtaczaj w tartej bułce.

Na patelni porządnie rozgrzej dość dużą porcję oleju. Na tłuszcz nakładaj kolejne partie grzybów i smaż je na złocisty kolor ze wszystkich stron. Gotowe pieczarki odsączaj z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują podane od razu po zdjęciu z patelni.

Aromatyczne pieczarki z piekarnika zachwycają swoim smakiem. Niezwykłą ciepłą przekąskę wyczarujesz z zaledwie 3 składników.

Canva / Winnieliao
Canva / Winnieliao

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Grzyby Ser Ciasto