Sałatka nicejska z tuńczykiem, anchois, jajkiem i warzywami
Składniki do przygotowania sałatki nicejskiej
-
4 fileciki anchois,
-
160 g tuńczyka w oliwie,
-
1/4 sałaty lodowej lub 1 sałata rzymska,
-
80 g fasolki szparagowej,
-
1/2 małej czerwonej cebuli,
-
3 jajka,
-
250 g pomidorów,
-
10 sztuk czarnych oliwek.
Sos:
-
1 łyżeczka soku z cytryny,
-
1/2 startego ząbka czosnku,
-
3 łyżki oliwy extra,
-
sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
-
1 łyżeczka musztardy.
Sałatka nicejska - sposób przygotowania
Sałatę myjemy i odkładamy na bok, aby się osuszyła - można ją delikatnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Jeśli używasz sałaty lodowej - pokrój ją na kawałki. Jeśli natomiast używasz sałaty rzymskiej możesz ją pokroić lub ułożyć w całości na półmisku.Jajka gotujemy na półtwardo (gotować 5 minut od zagotowania wody, a następnie zalać zimną wodą). Obrane jajka kroimy na kawałki i układamy na sałacie. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową, fileciki anchois, tuńczyka i pokrojone pomidory. Następnie dodajemy cienko pokrojoną czerwoną cebulę i czarne oliwki.Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy przygotowaną sałatkę po wierzchu.