Smakosze.pl Dieta Sama sól, glutaminian i barwniki, a połowa Polaków nadal ma ją w lodówce. Eksperci biją na alarm
canva/Igor Kovalenko

Sama sól, glutaminian i barwniki, a połowa Polaków nadal ma ją w lodówce. Eksperci biją na alarm

19 sierpnia 2023

Choć maggi nie jest zdrowa, wiele osób wciąż ma ją w kuchni. Choć przyprawa w płynie stosowana jest, by dodawać daniom smaku, trudno w niej doszukać się dawnego aromatu. Kiedyś bazowała na naturalnych składnikach, po których prawie już nie ma śladu.

Maggi powinno zniknąc z kuchni

Maggi dawniej przygotowywana była z lubczyku ogrodowego, niezwykle aromatycznej rośliny stosowanej często do podkreślenia smaku rosołu. W obecnie dostępnej na rynku przyprawie w płynie zioło wciąż jest obecne, lecz jego ilość mogłaby być większa.

Co gorsza, maggi wzbogacane jest o substancje, które w naszej diecie pojawiać się nie powinny. Ich częste spożywanie wiążę się z dość przykrymi konsekwencjami. Z dalszej części artykułu dowiecie się, dlaczego lepiej zrezygnować z maggi.

Płynna przyprawa o rosołu szkodzi.jpg
canva/Madeleine_Steinbach
Przenigdy nie gotuj na nim rosołu. Tylko psujesz jego smak

Co znajduje się w maggi?

Współczesny płynny dodatek w dużej mierze składa się z konserwantów, barwników i aromatów. Zawiera też mnóstwo soli. Biorąc na tapet etykietę najpopularniejszego sklepowego wyrobu, dowiemy się, że zaraz po wodzie jest jej najwięcej.

Na kolejnych pozycjach producent wymienia glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe. Są to wzmacniacze smaku , których nadmiar może wywołać nadpobudliwość, problemy ze wzrokiem, nadmierną potliwość czy zaostrzenie objawów astmy.

Maggi prawie nie ma lubczyku

Kluczowy składnik dawnej przyprawy do gotowych wyrobów dodawany jest w niewielkich ilościach. Na tyle małych, że jego dobroczynne działanie raczej nie wynagrodzi nam porcji niesprzyjających zdrowiu „uatrakcyjniaczy”.

Z tego względu polecamy samodzielnie przygotować pyszny lubczykowy dodatek do rosołu . Możecie też pokusić się o zakup sosu sojowego — jest znacznie zdrowszy i wbrew powielanym mitom w rozsądnych ilościach wcale nie zaszkodzi.

Sso sojowy to idealny zamiennik maggi.jpg
canva/ddukang
Ten sposób na mizerię podpatrzyłam w restauracji. Jest jeszcze bardziej orzeźwiająca
Po kupieniu jajek w sklepie, odwróć je do góry nogami. Nawet nie wiesz ile możesz zyskać
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy