Sąsiadka dała mi przepis na swój słynny sernik Izaura. Tak pyszne ciasto mógłbym jeść codziennie
Niezwykłe połączenie sernika z ciastem kakaowym, potocznie zwanym murzynkiem, ma mieć swoje korzenie w latach 80. ubiegłego wieku. W dalszym ciągu stanowi jednak atrakcyjny deser, który z tym przepisem na pewno wyjdzie doskonały.
Sernik Izaura
Niestety, nie jesteśmy w stanie dociec, skąd intrygująca nazwa sernika Izaura . Być może była kiedyś cukiernia o tej nazwie, i choć sam lokal odszedłby w niepamięć, nazwa jego wyrobu przetrwała? Przyjmujemy więc hipotezę, że nazwa wiąże się bezpośrednio z „Niewolnicą Isaurą”, brazylijskim przebojem wśród telenoweli, na którego punkcie polscy widzowie oszaleli w połowie lat 80.
Ciasto to chwalone jest za prostotę . Tamta dekada to czas kartek na wiele produktów, a ciasta, dziś banalne w przygotowaniu, były wtedy wyzwaniem w pewnym sensie logistycznym: wiązały się ze zgromadzeniem cukru i masła, dwóch reglamentowanych produktów, w jednym miejscu z jeszcze kilkoma innymi.
Sernik z lat 80.
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Obiad dla taty. Zarówno jego autorzy, jak i my udowadniamy, że dzisiaj, w czasach bezproblemowego zaopatrzenia, sernik Izaura pozostaje kuszącym deserem .
Składniki ciasta kakaowego
- 200 g masła
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki sernika
- 1 kg twarogu sernikowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 140 g cukru
- 100 g masła
- 1 budyń śmietankowy
Jedno ciasto z dwóch
Ciasto składa się z dwóch mas – sernikowej i biszkoptowej z kakao – które przygotowujemy osobno, a pieczemy razem.
Aby przygotować ciasto kakaowe, umieszczamy masło w garnku. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao, a następnie dodajemy odrobinę wody i podgrzewamy, mieszając, by składniki połączyły się w jednolitą masę. Odstawiamy do ostudzenia .
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na gęstą, lśniącą pianę. Do ostudzonego ciasta dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i powoli mąkę, mieszając po każdej porcji. Na końcu do masy dodajemy bitą pianę z białek i delikatnie mieszamy .
Na masę sernikową w misce ucieramy żółtka oddzielone od białek z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajecznej masy stopniowo dodajemy miękkie masło, a następnie twaróg z wiaderka, cały czas miksując. Na końcu dodajemy, również partiami, budyń w proszku.
W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na gęstą pianę. Łączymy ją z ciastem i delikatnie mieszamy szpatułką. Obie masy wykładamy do otwieranej tortownicy wysmarowanej masłem lub na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Można wykładać je zwyczajnie, jedna po drugiej, albo wylewać i delikatnie przemieszać szpatułką, by uzyskać atrakcyjne wzory.
Deser pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut . Po wyjęciu i przestudzeniu można polać je polewą z rozpuszczonej tabliczki czekolady z 20 ml oleju i posypać wiórkami kokosowymi.
Wypróbuj też przepisy na ciasto z galaretką i truskawkami oraz szybką zapiekankę na obiad .