Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nacinam pałki z kurczaka i duszę w tym sosie. W kilka chwil mam pyszny obiad na każdą kieszeń
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.05.2024 16:04

Nacinam pałki z kurczaka i duszę w tym sosie. W kilka chwil mam pyszny obiad na każdą kieszeń

pałki z kurczaka na patelni
fot. youtube.com/zdroweismaczneprzepisy

Prosty przepis na duszone pałki z kurczaka w doskonałej marynacie zadowoli każdego. Sekretem jest pełen smaku sos, który zmienia ten prosty produkt w niezwykły obiad. Przepis przypadnie do gustu zwłaszcza amatorom… złocistego trunku. Koniecznie sprawdź, co jeszcze wchodzi w skład potrawy.

Duszone pałki kurczaka

Najpopularniejszą częścią tuszy kurczaka jest oczywiście pierś. Jeśli zdecydujemy się na ekologiczny produkt, jest to wybór całkiem dobry, bo zdrowy i bogaty w białko. Pod względem smaku ustępuje jednak innym.

Dlatego warto zwrócić uwagę na dolne części uda kurczaka, zwane też pałkami. Mięso obrośnięte wokół kości, którą można wygodnie potraktować jako sztuciec, jest zdecydowanie twardsze i nieco tłustsze, wymaga więc dłuższej obróbki. Odwdzięcza się jednak za nią niezwykłą miękkością i naprawdę pełnym smakiem. 

marynata do kurczaka
fot. youtube.com/zdroweismaczneprzepisy
Wystarczy 1 błąd i małosolne będą się do wyrzucenia. Wiele osób popełnia go cały czas

Duszony kurczak

Mięso z kurczaka generalnie jednak lubi się z wyrazistymi smakami i tak właśnie przyprawione je tu proponujemy. Ilustracje do naszego przepisu pochodzą zaś z kanału Zdrowe i smaczne przepisy, gdzie taki obiad przygotowany jestz użyciem jasnego, a nie ciemnego piwa.

Składniki

  • 1 kg dolnych udek, czyli pałek kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Kurczak duszony w piwie

Kurczaka opłukujemy, osuszamy i nakrawamy pałki kilka razy w najgrubszym miejscu. Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tluszcz – np. masło klarowane albo łyżkę masła razem z łyżką oleju. Na rozgrzany tłuszcz układamy pałki kurczaka i obsmażamy z obu stron na złocisto. Zdejmujemy je następnie z patelni i odstawiamy na bok.

W misce łączymy sos sojowy i miód, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy przyprawy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę smażymy.

Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy sos. Dusimy przez chwilę, zalewamy piwem i dokładnie mieszamy, by składniki sosu się połączyły. (Uwaga, by piwo nie było zbyt mocno gazowane).

Kiedy sos będzie jednolity i lekko zredukowany, układamy w nim kurczaka i przykrywamy patelnię. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut, w połowie gotowania obracając mięso na drugą stronę. Podajemy z sałatką i ulubionym źródłem węglowodanów.

Wypróbuj też przepisy na szybką zapiekankę i ciasto z truskawkami i galaretką.

gotowe danie z kurczaka
fot. youtube.com/zdroweismaczneprzepisy