Smakosze.pl Przepisy Ścieram buraki i łącze z prostymi składnikami. Ta sałatka jest idealna w domu i do pracy
YouTube/@Pyszne na stole

Ścieram buraki i łącze z prostymi składnikami. Ta sałatka jest idealna w domu i do pracy

21 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Uwielbiam szybkie i pożywne przekąski. Właśnie taka jest moja sałatka buraczana. Dzięki dobrze dobranym składnikom smakuje świetnie i syci na naprawdę długo. Poniżej dzielę się tym doskonałym przepisem.

Sałatka zupełnie inna

Ten przepis gwarantuje, że zrobisz nie tylko wyśmienity dodatek do obiadu dla swojej rodziny. Sałatka będzie też przekąską na imprezę ze znajomymi. Zachwyci jednych i drugich. Smakuje doskonale solo i przy daniu głównym.

Wydawałoby się, że z buraków da się zrobić tylko przetwory na zimę, a tu zaskoczenie. Spróbuj, a nie będziesz żałować. Dla tego smaku warto zaryzykować.

buraki.jpg
Canva/@istetiana
Od lat sam robię domową przyprawę do zup. Nie ma w niej żadnej chemii, jest za to pysznie i zdrowo

Co oprócz buraków będzie ci potrzebne?

Do wykonania tej sałatki nie będziesz potrzebowała wiele składników. Kup dobrej jakości buraki, a resztę powinnaś mieć w swojej kuchni. Podobny przepis znajdziesz na kanale Pyszne na stole, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 4 gotowane buraki
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 jajka
  • 50 g majonezu

Jak zrobić tę pyszną sałatkę?

Zacznij od obrania cebuli. Pokrój ją w piórka i podsmaż na patelni . Obierz czosnek i pokrój w drobną kosteczkę, następnie dorzuć do smażonej cebuli. Ugotowane buraki zetrzyj na dużych oczkach tarki i włóż je do miski.

Dodaj usmażoną cebulę . Kiszone ogórki pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników. Jajek ugotuj na twardo. Następnie skrój je kostkę. Dodaj majonez, a całość wymieszaj. Podawaj jako dodatek do obiadu lub jedz ją osobno. Sprawdź, co Okrasa dodaje do zupy oraz jak zrobić naleśniki po grecku .

tarcie buraka.jpg
Canva/@liubomirt
Znajoma pokazała mi co robi z mięsa z rosołu. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem, wychodzi obłędnie smaczne
Sprawdziłam przepis na chleb bez zakwasu i bez zagniatania. By wyszedł, musiałam pamiętać o tych szczegółach
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy