Ścieram i dodaję do masy na kotlety mielone. Wychodzą idealnie puszyste i soczyste
Kotlety mielone mogą smakować jeszcze lepiej. Wystarczy dodać do nich jeden składnik, a wyjdą soczyste i puszyste, jak nigdy dotąd. Poznaj go, a już nigdy tego klasycznego dania nie przygotujesz inaczej. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania i już nigdy nie przygotujesz ich inaczej.
Kotlety mielone, czyli stałe danie obiadowe
Kotlety mielone to najpopularniejsze kotlety w Polsce. Uwielbia je każdy, a wielu nie wyobrażą sobie bez nich obiadu. Dlatego to dobry powód, aby nieco poprawi ich smak i lepszych konsystencję.
Dodając do masy na kotlety jeden składnik, sprawisz, że już nigdy nie będą suche. Jak to możliwe? Dowiesz się o tym, kiedy z dalszej części artykułu poznasz ten niezbędny dodatek. Domownicy pomyślą, że stworzyłaś zupełnie nowy przepis na mielone, więc koniecznie zrób je na najbliższy obiad .
Koniecznie dodaj ten składnik
Aby kotlety mielone były smaczne, dodaj do nich startą cukinię. To popularne i lubiane w naszym kraju warzywo sprawi, że kotlety nie będą zbyt wysuszone. W dodatku będą delikatniejsze i bardziej puszyste. Do przygotowania kotletów oprócz cukinii potrzebne są także inne składniki. Umieszczono je na liście poniżej, więc sprawdź, jakie produkty są potrzebne, a następnie zobacz z nich znakomite kotlety.
Składniki:
- 1 cukinia
- 500 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 jajko
- bułka tarta
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Przepis na kotlety mielone
Umytą cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż ją do miski, obsyp solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dokładnie ja odciśnij. Do miski włóż mielone mięso, cukinię, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz jajko. Wsyp trzy łyżki bułki tartej, a całość przypraw pieprzem i solą. Wymieszaj składniki na jednolitą masę.
Następnie uformuj z niej kotlety i dokładnie obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na nim kotlety i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu i podawaj na obiad. Sprawdź