Smakosze.pl Przepisy Ścieram i dodaję do masy na kotlety mielone. Wychodzą idealnie puszyste i soczyste
Fot. Canva/graletta

Ścieram i dodaję do masy na kotlety mielone. Wychodzą idealnie puszyste i soczyste

22 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kotlety mielone mogą smakować jeszcze lepiej. Wystarczy dodać do nich jeden składnik, a wyjdą soczyste i puszyste, jak nigdy dotąd. Poznaj go, a już nigdy tego klasycznego dania nie przygotujesz inaczej. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania i już nigdy nie przygotujesz ich inaczej.

Kotlety mielone, czyli stałe danie obiadowe

Kotlety mielone to najpopularniejsze kotlety w Polsce. Uwielbia je każdy, a wielu nie wyobrażą sobie bez nich obiadu. Dlatego to dobry powód, aby nieco poprawi ich smak i lepszych konsystencję.

Dodając do masy na kotlety jeden składnik, sprawisz, że już nigdy nie będą suche. Jak to możliwe? Dowiesz się o tym, kiedy z dalszej części artykułu poznasz ten niezbędny dodatek. Domownicy pomyślą, że stworzyłaś zupełnie nowy przepis na mielone, więc koniecznie zrób je na najbliższy obiad .

tarcie cukini .jpg
Fot. Canva/DebbiSmirnoff
Zapomnij o jarzynowej i gyrosie. Latem hitem jest sałatka z tym ogórkowym sosem

Koniecznie dodaj ten składnik

Aby kotlety mielone były smaczne, dodaj do nich startą cukinię. To popularne i lubiane w naszym kraju warzywo sprawi, że kotlety nie będą zbyt wysuszone. W dodatku będą delikatniejsze i bardziej puszyste. Do przygotowania kotletów oprócz cukinii potrzebne są także inne składniki. Umieszczono je na liście poniżej, więc sprawdź, jakie produkty są potrzebne, a następnie zobacz z nich znakomite kotlety.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

Przepis na kotlety mielone

Umytą cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż ją do miski, obsyp solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dokładnie ja odciśnij. Do miski włóż mielone mięso, cukinię, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz jajko. Wsyp trzy łyżki bułki tartej, a całość przypraw pieprzem i solą. Wymieszaj składniki na jednolitą masę.

Następnie uformuj z niej kotlety i dokładnie obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na nim kotlety i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu i podawaj na obiad. Sprawdź

smażenie kotletów.jpg
Fot. Canva/Alexander's Images
Zamówił kotlet w barze po Kuchennych Rewolucjach. Jego opinia jest jednoznaczna
Wymieszaj z masłem i wlej do mleka. Powstaje z tego największy przysmak
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy