Smakosze.pl Przepisy Ścieram i dodaję do placków z cukinii. Dzieciaki nie mogą się ich nachwalić
fot. Canva

Ścieram i dodaję do placków z cukinii. Dzieciaki nie mogą się ich nachwalić

5 sierpnia 2024

Ten przepis na placki z cukinii sprawia, że stają się one dużo bardziej zwarte, a przy tym jedwabiste i kremowe. Jeden dodatek sprawia, że z przekąski stają się konkretnym posiłkiem. W dalszym ciągu pozostają jednak szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Placki z cukinii

Placki z cukinii to bodaj najlepszy zamiennik placków ziemniaczanych . Tam, gdzie kartoflane medaliony serwują nam skrobię, cukinia dostarcza błonnika pokarmowego. Mimo podobieństw potrawy te dzieli więc różnica charakterów.

Cukiniowe placuszki przygotować można na wiele sposobów. W tym przepisie wzbogacamy je o starty ser. Stopiona masa będzie spajać placki , a dodatkowo doda nowego wymiaru ich smakowi. Warzywną masę wzbogacamy jednak na jeszcze jeden sposób.

placki na talerzu
fot. Canva
Napakowany witaminami, cynkiem i żelazem. Każdy powinien poznać „zielone złoto”

Placki z cukinii

Do placków z cukinii warto zetrzeć także marchewkę . Doda ona struktury, a przede wszystkim niezwykłej warzywnej słodyczy. Z takim zestawieniem wystarczy już tylko kilka przypraw i gotowe.

Składniki

  • ½ dużej cukinii (lub cała mniejsza)
  • 1 marchewka
  • 1 kawałek pora, ok. 8-10 cm
  • 100 g startej mozzarelli
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka pestek dyni
  • Opcjonalnie: 1 łyżka sezamu
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Smażymy cukiniowe placki

Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki i skrawamy gniazda nasienne . Pozostałą część (obraną, jeśli skóra jest twarda) ścieramy na tarce o grubych okach do miski. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut .

Na tarce ścieramy marchewkę i drobno ser. Pora kroimy w drobną kostkę. Pestki dyni podprażamy i siekamy.

Cukinię przekładamy na sitko, najlepiej wyściełane tetrową ściereczką. Dokładnie odciskamy ją z wody . W misce mieszamy z pozostałymi składnikami.

Do miski wybijamy jajka , przyorawiamy do smaku solą i pieprzem i zasypujemy mąką ziemniaczaną. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron .

Wypróbuj też przepisy na placki po litewsku i ciasto bananowe bez pieczenia .

placki cukiniowe z dipem
fot. Canva
Kroję banany i zalewam je tym kremem. To ostatnio moje ulubione ciasto
Ogórki do obiadu podaję zawsze z tym sosem. Smakują mi 100 razy bardziej, niż mizeria
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy