Ścieram i dodaję do placków z cukinii. Dzieciaki nie mogą się ich nachwalić
Ten przepis na placki z cukinii sprawia, że stają się one dużo bardziej zwarte, a przy tym jedwabiste i kremowe. Jeden dodatek sprawia, że z przekąski stają się konkretnym posiłkiem. W dalszym ciągu pozostają jednak szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Placki z cukinii
Placki z cukinii to bodaj najlepszy zamiennik placków ziemniaczanych . Tam, gdzie kartoflane medaliony serwują nam skrobię, cukinia dostarcza błonnika pokarmowego. Mimo podobieństw potrawy te dzieli więc różnica charakterów.
Cukiniowe placuszki przygotować można na wiele sposobów. W tym przepisie wzbogacamy je o starty ser. Stopiona masa będzie spajać placki , a dodatkowo doda nowego wymiaru ich smakowi. Warzywną masę wzbogacamy jednak na jeszcze jeden sposób.
Placki z cukinii
Do placków z cukinii warto zetrzeć także marchewkę . Doda ona struktury, a przede wszystkim niezwykłej warzywnej słodyczy. Z takim zestawieniem wystarczy już tylko kilka przypraw i gotowe.
Składniki
- ½ dużej cukinii (lub cała mniejsza)
- 1 marchewka
- 1 kawałek pora, ok. 8-10 cm
- 100 g startej mozzarelli
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka pestek dyni
- Opcjonalnie: 1 łyżka sezamu
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Smażymy cukiniowe placki
Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki i skrawamy gniazda nasienne . Pozostałą część (obraną, jeśli skóra jest twarda) ścieramy na tarce o grubych okach do miski. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut .
Na tarce ścieramy marchewkę i drobno ser. Pora kroimy w drobną kostkę. Pestki dyni podprażamy i siekamy.
Cukinię przekładamy na sitko, najlepiej wyściełane tetrową ściereczką. Dokładnie odciskamy ją z wody . W misce mieszamy z pozostałymi składnikami.
Do miski wybijamy jajka , przyorawiamy do smaku solą i pieprzem i zasypujemy mąką ziemniaczaną. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron .
Wypróbuj też przepisy na placki po litewsku i ciasto bananowe bez pieczenia .