Sernik Agaty Rubik jest hitem sieci. Sprawdzony przepis dostała od cioci
Sernik Agaty Rubik wygląda niezwykle apetycznie. Przepis, który dostała od ciotki, nie wymaga wyszukanych składników, a z wykonaniem każdy sobie poradzi. Warto spróbować.
Prosty sernik na biszkoptach od Agaty Rubik
Nie trzeba wyrabiać ciasta na spód, a masa serowa jest lekka, przyjemnie słodka i rozpływa się w ustach. Nic więcej od sernika nie wymagamy. Przepis jest idealny nie tylko na jesień.
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 400 g sera o smaku waniliowym
- 12 dużych jaj
- 150 g masła
- 125 g margaryny
- 330 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu śmietanowego
- biszkopty na spód
- szczypta soli
Składników nie ma wiele, a instrukcja wykonania jest jeszcze krótsza niż powyższa lista. Znajdziecie ją w dalszej części artykułu.
Jak zrobić smaczny sernik? Agata Rubik wyjawiła swój przepis
Zaczynamy od utarcia masła z margaryną. Dodajemy żółtka i wsypujemy cukier oraz cukier wanilinowy. Wyrabiamy, aż uzyskamy puszystą masę. Wtedy wsypujemy budyniowy proszek i wrzucamy sery. Dokładnie łączymy.
Białka ubijamy z sola na sztywną pianę. Stopniowo przenosimy je do sera , nie przerywając miksowania masy. W zabezpieczonej papierem do pieczenia formie układamy biszkopty.
Wylewamy na nie ciasto i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 170 stopni Celsjusza i czekamy około godziny. Wierzch ciasta powinien się lekko zrumienić.
Wskazówka: gdy sernik początkowo studzimy w piekarniku, a potem stopniowo wysuwamy formę z ciepła, szansa, że ciasto opadnie jest naprawdę niewielka. Tak również robi Agata Rubik.
Jak podawać sernik?
Wypiek świetnie smakuje z dodatkiem polewy czekoladowej lub domowego dżemu. Można też podać do niego bitą śmietaną i świeżymi owocami lub po prostu pokroić. W każdym wypadku będzie znakomity.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na sernik. Sprawdźcie koniecznie sprawdzony sposób na ten smakołyk w wersji bez pieczenia z wierzchem ozdobionym galaretką. Być może skusi was też patent na kremowy sernik baskijski .
Źródło: IG/agata_rubik