Smakosze.pl Przepisy Sernik Agaty Rubik jest hitem sieci. Sprawdzony przepis dostała od cioci
canva/NatashaPhoto; IG/agata_rubik

Sernik Agaty Rubik jest hitem sieci. Sprawdzony przepis dostała od cioci

4 września 2023

Sernik Agaty Rubik wygląda niezwykle apetycznie. Przepis, który dostała od ciotki, nie wymaga wyszukanych składników, a z wykonaniem każdy sobie poradzi. Warto spróbować.

Prosty sernik na biszkoptach od Agaty Rubik

Nie trzeba wyrabiać ciasta na spód, a masa serowa jest lekka, przyjemnie słodka i rozpływa się w ustach. Nic więcej od sernika nie wymagamy. Przepis jest idealny nie tylko na jesień.

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 400 g sera o smaku waniliowym
  • 12 dużych jaj
  • 150 g masła
  • 125 g margaryny
  • 330 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu śmietanowego
  • biszkopty na spód
  • szczypta soli

Składników nie ma wiele, a instrukcja wykonania jest jeszcze krótsza niż powyższa lista. Znajdziecie ją w dalszej części artykułu.

Mieszanie sera na sernik.jpg
IG/agata_rubik
Polacy ignorują te liście, a to wielki błąd. Są wręcz niesamowicie cenne

Jak zrobić smaczny sernik? Agata Rubik wyjawiła swój przepis

Zaczynamy od utarcia masła z margaryną. Dodajemy żółtka i wsypujemy cukier oraz cukier wanilinowy. Wyrabiamy, aż uzyskamy puszystą masę. Wtedy wsypujemy budyniowy proszek i wrzucamy sery. Dokładnie łączymy.

Białka ubijamy z sola na sztywną pianę. Stopniowo przenosimy je do sera , nie przerywając miksowania masy. W zabezpieczonej papierem do pieczenia formie układamy biszkopty.

Wylewamy na nie ciasto i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 170 stopni Celsjusza i czekamy około godziny. Wierzch ciasta powinien się lekko zrumienić.

Wskazówka: gdy sernik początkowo studzimy w piekarniku, a potem stopniowo wysuwamy formę z ciepła, szansa, że ciasto opadnie jest naprawdę niewielka. Tak również robi Agata Rubik.

Jak podawać sernik?

Wypiek świetnie smakuje z dodatkiem polewy czekoladowej lub domowego dżemu. Można też podać do niego bitą śmietaną i świeżymi owocami lub po prostu pokroić. W każdym wypadku będzie znakomity.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na sernik. Sprawdźcie koniecznie sprawdzony sposób na ten smakołyk w wersji bez pieczenia z wierzchem ozdobionym galaretką. Być może skusi was też patent na kremowy sernik baskijski .

Wykładanie sernika do formy.jpg
IG/agata_rubik

Źródło: IG/agata_rubik

Zalewam nią goździki i odstawiam na 8 minut. Ta herbatka działa niemal cuda, piję ją od lat
Gessler gotuje kopytka inaczej niż większość Polaków. Niebywałe, co wlewa do garnka poza wodą
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy