Smakosze.pl Przepisy Sernik Ani Lewandowskiej nie ma glutenu i twarogu, a wciąż zachwyca. Ten składnik to sekret jego smaku
canva/Sohadiszno; IG/annalewandowska

Sernik Ani Lewandowskiej nie ma glutenu i twarogu, a wciąż zachwyca. Ten składnik to sekret jego smaku

11 sierpnia 2023

Sernik bez twarogu i glutenu wciąż może być smaczny. Anna Lewandowska korzysta ze zdrowej kaszy i dodaje masło orzechowe, które sprawia, że deser nabiera bardzo przyjemnego smaku. Wykonanie wcale nie jest skomplikowane.

Przepis na sernik Anny Lewandowskiej

Jeśli nie wiecie jak przygotować smaczny sernik dla osób, które nie moją spożywać laktozy albo glutenu, receptura żony znanego piłkarza jest dla was. Kremowa masa z kaszy jaglanej świetnie oddaje konsystencję twarogu, a użycie masła orzechowego sprawia, że jest jeszcze smaczniejsza. Kokosowo-daktylowy spód przyjemnie dopełnia całości.

Składniki na spód:

  • 5 daktyli
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 25 g oleju kokosowego

Składniki na masę bezserową:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 60 g oleju kokosowego
  • 100 ml gęstej części mleczka kokosowego
  • 80 g cukru kokosowego
  • 1 cytryna

Dodatkowo:

  • 60 g masła orzechowego
  • garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)

Sernik będzie miał przyjemną nutę kokosa. Jeśli już nie możecie się doczekać spróbowania, zerknijcie na opis przygotowania dostępny pod zdjęciem.

Sernik można zrobić z kaszy jaglanej.jpg
canva/NikiLitov
Koleżanka pokazała mi nowy patent na kotlety mielone. W życiu nie pomyślałabym o tym dodatku

Jak zrobić sernik Anny Lewandowskiej?

Ciasto Lewej nie jest szybkie, ale zdecydowanie warto go spróbować. Kaszę można ugotować wcześniej, aby ułatwić sobie pracę.

Przygotowanie spodu

Daktyle suszone wrzucamy do wysokiego pojemnika. Blendujemy je z płynnym olejem kokosowym i wiórkami kokosowymi. Masą wypełniamy formę, a następnie przenosimy ją na minimum godzinę do lodówki. W tym czasie spód zastygnie, a my zdążymy przygotować zasadniczą część sernika.

Przygotowanie masy bezserowej

Opłukaną kaszę jaglaną gotujemy do miękkości i studzimy ją. Wrzucamy do blendera i łączymy ze stałą częścią mleczka kokosowego, płynnym olejem kokosowym, kokosowym cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Masa powinna osiągnąć konsystencję budyniu.

Przenosimy ją na przygotowany wcześniej spód i ponownie wstawiamy do lodówki — tym razem na całą noc. Kolejnego dnia wierzch smarujemy masłem orzechowym. Możemy posypać dodatkową porcją orzechów.

Jak podać sernik bez twarogu?

Ciasto nie wymaga dodatków, ale warto je zaserwować z dżemem owocowym np. z czarnej porzeczki . Z masłem orzechowym takie dodatki świetnie się komponują.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smaczne ciasta. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować prosty rarytas z PRL-u, czyli zebrę . Być może skusi was też wyborna tarta kawowa — spodoba się nie tylko amatorom pobudzającego naparu.

Sernik z kaszy jaglanej jest pyszny.jpg
canva/margouillatphotos

Źródło: hpba

Rodzina co chwilę prosi mnie o to ciasto. Na szczęście robi się je szybko i zawsze wychodzi
Wczoraj jadłam to u teściowej, od razu wzięłam przepis. Nie sądziłam, że coś może przebić gołąbki
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy