Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Koleżanka pokazała mi nowy patent na kotlety mielone. W życiu nie pomyślałabym o tym dodatku

Koleżanka pokazała mi nowy patent na kotlety mielone. W życiu nie pomyślałabym o tym dodatku

Kotlety mielone z papryką
Screen z filmu na kanale YouTube Becia gotuje

Kotlety mielone z papryką są zaskakująco smaczne. Ostatnio widziałam takie u mojej koleżanki i wszyscy się nimi zachwycali. Od razu poprosiłam o przepis i okazało się, że wcale nie jest skomplikowany, a składniki są dostępne w każdym sklepie.
 

Przepis na kotlety mielone z papryką

Myślę, że skuszę się na przygotowanie tego dania z roślinnym zamiennikiem mięsa, ale klasyczna wersja na pewno znajdzie wśród was wielu zwolenników. Dodatek papryki nada masie chrupkości, a użyte przyprawy podkreślą nietuzinkowy charakter potrawy. Czego chcieć więcej?

Składniki:

  • 800 g mielonej piersi kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 20-30 g mąki owsianej
  • 1 duże jajo
  • 1 kajzerka
  • woda lub mleko
  • 2-3 łyżeczki przyprawy gyros
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Zamiast moczonej bułki można wykorzystać bułkę tartą. Warunek jest jednak jeden: musimy wybrać bardziej wilgotne drobiowe mięso. Wtedy 30-40 g takiego dodatku poprawi konsystencję. Mając wszystkie produkty, możemy przejść do gotowania. Instrukcję wraz z propozycją pysznego dodatku do kotletów mielonych z papryką znajdziecie pod zdjęciem.

Papryka pasuje do kotletów mielonych.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Becia gotuje
Jedz tę zupę i patrz, jak cholesterol spada. Jest tak dobra, że mogłabym ją robić codziennie

Jak zrobić kotlety mielone z papryką? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od namoczenia bułki w mleku lub wodzie. Mięso przenosimy do miski. Dodajemy jajo oraz mąką owsianą. Wsypujemy przyprawę gyros oraz trochę soli i pieprzu. Paprykę oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kostkę.

Dodajemy ja do masy wraz z odsączoną z nadmiaru płynu miękką kajzerką. Sprawnie wyrabiamy masę na kotlety mielone, po czym formujemy z niej zgrabne owale.

Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Nie żałujemy tłuszczu — zależy nam na chrupiącej skorupce. Zrumienione kotlety odsączamy na ręczniku papierowym.

Jak podać kotlety mielone z papryką?

Danie ma orientalny charakter, więc będzie świetnie smakowało z sałatką z kuskusu. Połączcie ugotowaną kaszę z pomidorami, ogórkiem surowym, posiekaną natką pietruszki i sparzoną, rozdrobnioną cebulą, a całość doprawcie czosnkowym sosem winegret. Cos pysznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszne kotlety mielone, niekoniecznie z mięsa. Spróbujcie znakomitego przysmaku z marchewki. Być może skusi was też klasyk z dawnych czasów, czyli kotlety jajeczne.

Kotlety mielone z papryką są pyszne.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Becia gotuje