Siekam i dodaję do pasty z makreli. Ten dodatek nie ma sobie równych
Świeże pieczywo, wyśmienita pasta z makreli i śniadanie gotowe. Na samą myśl aż ślinka cieknie, ale jak zrobić, żeby smak naszej pasty był jeszcze lepszy? O tym dowiesz się właśnie z tego przepisu.
M jak makrela
Głównym i najważniejszym składnikiem pasty jest wędzona makrela. To ona nadaje paście niepowtarzalny smak i zapach. Pamiętaj, aby wybrać dobrej jakości rybę, bo tylko ona zagwarantuje, że twoja pasta będzie udana.
Warto jeść makrelę ze względu na dużą zawartość białka, a przede wszystkim ze względu na to, że ta ryba zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3. To one odpowiadają za zmniejszenie ryzyka miażdżycy oraz za ogólne wsparcie odporności.
Sekretny składnik pasty
Pastę z makreli pewnie robiłaś nieraz. Założę się, że mogłabyś ją przyrządzić z zamkniętymi oczami, ale czy kiedykolwiek pomyślałaś, aby jakość urozmaicić swój przepis?
Jeżeli odpowiedź brzmi tak, to doskonale. Składnikiem, który ulepszy i podkreśli smak twojej pasty, jest koperek. Wystarczy go bardzo drobno posiekać, dorzucić do pasty i wymieszać. Wspaniały efekt gwarantowany.
Jak zrobić pastę z makreli?
Ja pastę z makreli robię tak.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 kiszone ogórki
- 250 g makreli
- 80 g majonezu
- szczypiorek
- koperek
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Następnie obierz makrelę ze skóry i ości. Rybie mięso włóż do miski. Ogórka pokrój w drobną kosteczkę i wrzuć do miski z rybą. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj, a potem dodaj do pozostałych składników. Jajka drobno pokrój i wrzuć do miski. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą widelca, w taki sposób, aby jak najbardziej rozdrobnić i połączyć składniki. Przeczytaj, dlaczego twoje placki ziemniaczane się rozpadają oraz jak zrobić ciasto w 15 minut .
Na koniec dodaj majonez, sok z cytryny oraz przyprawy. Wymieszaj na jednolitą pastę i zajadaj.