Smakosze.pl Przepisy Siekam kapustę i łączę z tymi dodatkami. W chwilę mam obiad na cały weekend
fot. Canva / Ikostudio

Siekam kapustę i łączę z tymi dodatkami. W chwilę mam obiad na cały weekend

16 marca 2024

Ten doskonały szybki przepis na obiad pozwala ugotować całkowicie wegetariańską, doskonale zbilansowaną potrawę. Dieta bezmięsna często wiąże się z wyzwaniem, czym zastąpić niezbędne nam białko. Ten przepis jest na nie pyszną odpowiedzią.

Placki z soczewicy i kapusty

Warzywa strączkowe, jak wszelkiego rodzaju groch, fasola czy soczewica , to bardzo dobre źródło jarskiego białka. Jeśli dodamy do tego dodatkowo warzywa korzeniowe, bilans składników odżywczych jeszcze się poprawia. Ukoronowaniem tego dania jest kapusta – doskonały naturalny antybiotyk, a przy tym produkt niezwykle niskokaloryczny. Sprawia ona, że placki te są dość lekkie, nawet mimo że są smażone .

Szybkie przepisy na placki, takie jak ten, mogą być doskonałym ratunkiem, kiedy potrzebujemy przyrządzić pożywny obiad na szybko . Przepis ten ma jeszcze jedną zaletę – jest niezwykle tani w przygotowaniu. Jego bazą są przecież łatwe do kupienia i niezbyt obciążające dla portfela warzywa.

placki gotowe do pieczenia
fot. youtube.com/kochenfamiliecool7306
Ta sałatka bije na głowę nawet jarzynową. W tym roku podam ją na Wielkanoc

Obiad z kapusty

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kochen Familie Cool. Autorzy proponują tam serwowanie placków z dipem z połowy marchewki, dwóch garści orzechów nerkowca, soku z cytryny i przyprawy curry. To dobre towarzystwo dla takich placków, jednak doskonale sprawdzą się także ze śmietaną lub jej odchudzonym bratem bliźniakiem – jogurtem naturalnym.

Składniki

  • ¼ kg soczewicy
  • ½ główki kapusty
  • 1 szklanka orzechów (np. nerkowca)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek dymki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Sól, pieprz

Smażymy placki kapuściane na obiad

W osobnych miskach namaczamy orzechy nerkowca i soczewicę – zalewamy je wodą tak, by była całkowicie przykryta i pozostawiamy na ok. 2 godziny. Kapustę siekamy, wykroiwszy głąb, i zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut.

Soczewicę i orzechy cedzimy i mielimy w blenderze na jednolitą masę. Dodajemy odcedzoną kapustę i marchewkę startą na tarce o grubych okach. Całość mieszamy z posiekanym koperkiem i cebulą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem.

Z tak powstałej masy formujemy placuszki. Można je usmażyć na rozgrzanej oliwie , aż będą złociste z obu stron. Można też je upiec . W takim wypadku układamy placki na papierze do pieczenia spryskanym oliwą. Formujemy placuszki i dobrze je ugniatamy, smarujemy z wierzchu oliwą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.

Wypróbuj też przepisy na doskonałe bułki śniadaniowe w amerykańskim stylu i pieczoną szynkę świąteczną według Tomasza Strzelczyka .

placki gotowe do pieczenia
fot. youtube.com/kochenfamiliecool7306
Robisz tak z makaronem po ugotowaniu? To poważny błąd, przez niego będzie do niczego
Odkąd mam ten przepis nie kupuję już bułek w sklepie. Nie ma szans, że coś nie wyjdzie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy