Smakosze.pl Przepisy Siekam kapustę, kładę mięso mielone i ziemniaki. Moja rodzina ciągle prosi mnie o ten obiad
Fot. youtube.com/SchnellerKoch1

Siekam kapustę, kładę mięso mielone i ziemniaki. Moja rodzina ciągle prosi mnie o ten obiad

26 czerwca 2024

Oto szybki sposób na doskonały obiad z mięsa mielonego z pieczonymi ziemniakami. Efektem jest posiłek równie sycący jak tradycyjne danie z kotletów mielonych i kartofli, znacznie przyspieszamy jednak jego przygotowanie, piekąc wszystko na jednej blasze.

Klops z mięsa mielonego

Przywykliśmy, by kotlety mielone przygotowywać jako pojedyncze porcje, których dwa-trzy składają się na suty jednoosobowy posiłek. Jednak można zastosować inną logikę. Danie z mięsa mielonego upiec w całości, a następnie podawać je na stół i dopiero dzielić na porcje.

Tego typu przepisy mają jeszcze jedną wielką zaletę. Nie tylko ułatwiają pracę w kuchni, ale i w znacznym stopniu poprawiają efekt . Mięso mielone przyrządzone w ten sposób jest soczyste mimo że nie dokonujemy specjalnych zabiegów, by to osiągnąć.

upieczony klops
Fot. youtube.com/SchnellerKoch1
Mój słynny sok z wiśni robię bez drylowania. Chwali go cała rodzina

Obiad z mielonej wieprzowiny

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Schneller Kochen, gdzie podobny klops wzbogacony jest dodatkowo o ser. Nasz przepis nie obejmuje tego dodatku, podnoszącego poziom tłuszczu i kaloryczność dania. Miłośnicy sera mogą jednak pokusić się o dodatek 100 g goudy startej na tarce o drobnych okach.

Składniki

  • 2 opakowania (800 g) mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 2 czerstwe bułki
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 4 ziemniaki
  • mała główka młodej kapusty
  • 3 cebule
  • 1 mały pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • Sól, pieprz, bułka tarta, olej do smażenia
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa, kmin rzymski, wędzona papryka, suszony czosnek

Pieczemy klopsy z mięsa mielonego

Pieczywo namaczamy w mleku i dokładnie odciskamy. Przekładamy je do miski. Dodajemy mięso mielone, posiekaną kolendrę lub pietruszkę i jajka. Przyprawiamy solą, pieprzem, kuminem i gałką muszkatołową i wyrabiamy na jednolitą masę . Dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej i odstawiamy na chwilę.

Ziemniaki kroimy na ćwiartki. Przekładamy je do miski, przyprawiamy papryką i suszonym czosnkiem i obficie skrapiamy oliwą . Mieszamy, żeby dobrze rozprowadzić płyn.

Cebulę kroimy w grube pióra. Wysypujemy ją na dno naczynia żaroodpornego lub bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równą warstwą. Podobnie robimy z młodą kapustą. Z mięsa formujemy dwa duże klopsy i układamy je na cebuli. Na obok rozkładamy pojedynczą warstwą ćwiartki ziemniaków. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni, na ostatnie 20 minut włączając termoobieg .

Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z młodej kapusty i przystawkę pomidorowo-jajeczną .

bułka z mlekiem
Fot. youtube.com/SchnellerKoch1
Zapomnij o jajecznicy. Teraz śniadaniowym hitem są jajka po turecku
Od lat robię pomidory pod pierzynką. Rodzina zajada aż się uszy trzęsą
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy