Mój słynny sok z wiśni robię bez drylowania. Chwali go cała rodzina
Sok z wiśni należy do najbardziej cenionych przetworów. Właśnie trwa sezon na te owoce, dlatego zdradzamy jak go zrobić. Przepis, który podajemy nie wymaga również drylowania tych owoców.
Sok z wiśni bez drylowania
Sok z wiśni jest smakiem lata. Zróbmy go teraz, a docenimy go w mroźne dni. Idealny do herbaty. Jest wspaniałą alternatywą dla sklepowych napojów, których skład zazwyczaj pozostawia wiele do życzenia. Prosty, domowy, bez zbędnych ulepszaczy smaku i konserwantów. Czego chcieć więcej?
Młodzi nie pamiętają o tych kluskach na parze. Z tym dodatkiem smakują najlepiejJak zrobić sok z wiśni bez drylownicy?
Do zrobienia soku z wiśni potrzebujesz:
- 2 kilogramy wiśni
- 400 g cukru
Wiśnie myjemy i usuwamy z nich ogonki. Następnie owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 3 godziny.Wiśnie w tym czasie mają puścić sok.
Po tym czasie gotujemy owoce tak długo dopóki się nie rozpadną. Bierzemy sitko i przecieramy wiśnie, aby pozbyły się one pestek.
Sok przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików i pasteryzujemy. O tym jak to zrobić przeczytasz tutaj. Poniżej dzielimy się cennymi wskazówkami.
Sok z wiśni - wskazówki w przygotowaniu
- Jeśli sok z wiśni wyszedł zbyt słodki możemy dodać do niego odrobinę soku z cytryny, który zneutralizuje jego smak.
- Sok z wiśni można zrobić bez cukru. Wystarczy zagotować owoce z niewielką liczbą wody. Pod wpływem temperatury zaczną puszczać one sok.
Na naszej stronie znajdziesz inne przepisy na domowe przetwory m.in. sok z czarnej porzeczki.