Smakosze.pl Przepisy Siekam kapustę, mieszam z kilkoma dodatkami i kładę na blachę. Ta zapiekanka to hit w moim domu
YouTube/@Panna Lesia

Siekam kapustę, mieszam z kilkoma dodatkami i kładę na blachę. Ta zapiekanka to hit w moim domu

30 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapiekanka z kapusty podbiła serca moich domowników. Zrób ją dla swojej rodziny według tego prostego przepisu. Nie pożałujesz. Prośby o dokładkę są pewne.

Pyszna zapiekanka z kapusty

Przywykliśmy już do tego, że zapiekanka musi mieć bazę z ryżu, makaronu lub ziemniaków. Te w wersji fastfoodowej tworzone są z kolei na pieczywie. Tym razem w przepisie nie znajdziesz żadnego z tych składników.

Wszystko za sprawą warzyw. Połączone w spójną masę, a następnie upieczone, stworzą solidną podstawę pod zapiekankę. Będzie nie tylko pysznie, ale i zdrowo. Moja rodzina mogłaby te pyszności jeść na okrągło. Zrób ją w swoim domu i zachwyć pozostałych domowników.

kapusta.jpg
Canva/@pixelshot
Pokrój cebulę, ułóż mięso i zapiecz. Ten obiad jest lepszy od zwykłych mielonych, każdy prosi o dokładkę

Nie tylko kapusta

Głównym składnikiem jest kapusta. Nie zdziw się, kiedy spojrzysz na resztę potrzebnych produktów. Przypominają one bardziej składniki na dobrą surówkę niż zapiekankę. Kiedy spróbowałem tego dania, byłem wniebowzięty.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona
  • szczypior
  • 3 jajka
  • 2 pomidory
  • 100 g żółtego sera w kostce
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • pieprz
  • sól

Przepis na zapiekankę z kapusty

Przygotowania zacznij od posiekania kapusty. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę . Marchew obierz i umyj. Zetrzyj na dużych oczkach tarki . Paprykę umyj i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej. Zacznij od podsmażenia startej marchwi i papryki . To bardzo ważne, aby zacząć od tych składników, ponieważ są twardsze i potrzebują więcej czasu na zmięknięcie. Dopiero po chwili dodaj cebulę i podsmaż do momentu przyrumienienia.

Do miski wbij jajka. Wsyp sól, pieprz oraz suszone zioła . Wymieszaj. Umyty szczypior posiekaj i dosyp do kapusty. Dodaj podsmażone warzywa oraz jajka z przyprawami . Całość dokładnie wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem . Na jej powierzchni równomiernie rozłóż warzywa. Ma powstać gładki prostokątny placek o grubości około 2 centymetrów . Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

Pomidory umyj i pokrój w cienkie plastry. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki . Kiedy warzywa się upieką, wyciągnij je z pieca. Na ich powierzchni poukładaj pomidory i posyp je startym serem . Zapiecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni . Twoja niezwykła warzywna zapiekanka gotowa. Sprawdź, jaką ofertę promocyjną przygotowała Biedronka oraz jak zrobić ciasto cytrynowe bez pieczenia .

krojenie pomidora.jpg
Canva/@Werner Heiber
W płat ciasta francuskiego zawijam kilka składników. Tę szybką zapiekankę mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację
Smażę ziemniaki z pomidorami i dodaję jajka. Nie znam lepszego sposobu na śniadanie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy