W płat ciasta francuskiego zawijam kilka składników. Tę szybką zapiekankę mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację
Z ciasta francuskiego można wyczarować pyszne specjały. Smakosze będą zachwyceni przepisem na znakomite danie z ciasta francuskiego i jeszcze kilku składników. Ta zapiekanka jest tak dobra, że mogę ją jeść na okrągło. Zwłaszcza na ciepłą kolację pasuje jak ulał.
Zapiekanka z ciasta francuskiego na kolację i nie tylko
Ciasto francuskie jest tak delikatne i pełne warstw, że chce się po nie sięgnąć. Warto zrobić z niego wyborną zapiekankę. Wystarczy zaledwie kilka składników i pyszna kolacja raz-dwa będzie gotowa. Farsz z bekonu i sos pomidorowy smakują, że palce lizać.
Taka zapiekanka oprócz tego, że jest pyszna, znakomicie wygląda. Przypomina ślimaki, które robią wrażenie na stole i zachwycają swoim smakiem. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Appetizing.tv. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Obieram kilka mandarynek i zasypuję je cukrem. Ten przepis mam od koleżanki, wychodzi za każdym razemJak zrobić zapiekankę z ciasta francuskiego?
Składniki:
- 800 g ciasta francuskiego
- 150 g sosu pomidorowego
- ¼ kg bekonu
- 150 g parmezanu
- szczypiorek
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Do przygotowania zapiekanki potrzebujesz blachy o średnicy 22 cm. Płat ciasta francuskiego posmaruj sosem pomidorowym, ułóż plastry bekonu i pokrój szczypiorek. Posyp nim bekon, zetrzyj parmezan i też posyp nim danie.
Teraz ciasto francuskie dopraw przyprawami i zwiń w rulon. Pokrój w 5 centymetrowe kawałki i ułóż w pionowo w naczyniu żaroodpornym. Wierzch zapiekanki posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Zapiekanka z ciasta francuskiego dla każdego smakosza
Zapiekanka jest delikatna, a zarazem wyrazista w smaku. Rozpływa się w ustach i będzie smakowała z sosem czosnkowym. Takie danie będzie smakowało na kolację lub jako ciepła, syta przekąska. Ta potrawa jest tak dobra, że mogę jeść ją na okrągło.
Do tego robi się ją szybko i w prosty sposób. Efektowna i pyszna zapiekanka będzie smakowała całej rodzinie. Nie obejdzie się bez dokładek. Pisaliśmy o tym, jak zrobić surówkę na 2 tygodnie. Podawaliśmy też przepis na ciasto, które wygląda jak milion dolarów.
Źródło: YouTube/@appetizing.baking
Zdjęcia: screen YouTube/@appetizing.baking