Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W płat ciasta francuskiego zawijam kilka składników. Tę szybką zapiekankę mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.01.2024 19:17

W płat ciasta francuskiego zawijam kilka składników. Tę szybką zapiekankę mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację

zapiekanka
YouTube/@appetizing.baking

Z ciasta francuskiego można wyczarować pyszne specjały. Smakosze będą zachwyceni przepisem na znakomite danie z ciasta francuskiego i jeszcze kilku składników. Ta zapiekanka jest tak dobra, że mogę ją jeść na okrągło. Zwłaszcza na ciepłą kolację pasuje jak ulał.

Zapiekanka z ciasta francuskiego na kolację i nie tylko

Ciasto francuskie jest tak delikatne i pełne warstw, że chce się po nie sięgnąć. Warto zrobić z niego wyborną zapiekankę. Wystarczy zaledwie kilka składników i pyszna kolacja raz-dwa będzie gotowa. Farsz z bekonu i sos pomidorowy smakują, że palce lizać. 

Taka zapiekanka oprócz tego, że jest pyszna, znakomicie wygląda. Przypomina ślimaki, które robią wrażenie na stole i zachwycają swoim smakiem. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Appetizing.tv. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

zapiekanka
YouTube/@appetizing.baking
Obieram kilka mandarynek i zasypuję je cukrem. Ten przepis mam od koleżanki, wychodzi za każdym razem

Jak zrobić zapiekankę z ciasta francuskiego?

Składniki:

  • 800 g ciasta francuskiego
  • 150 g sosu pomidorowego
  • ¼ kg bekonu
  • 150 g parmezanu
  • szczypiorek
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Do przygotowania zapiekanki potrzebujesz blachy o średnicy 22 cm. Płat ciasta francuskiego posmaruj sosem pomidorowym, ułóż plastry bekonu i pokrój szczypiorek. Posyp nim bekon, zetrzyj parmezan i też posyp nim danie.

Teraz ciasto francuskie dopraw przyprawami i zwiń w rulon. Pokrój w 5 centymetrowe kawałki i ułóż w pionowo w naczyniu żaroodpornym. Wierzch zapiekanki posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut. 

Zapiekanka z ciasta francuskiego dla każdego smakosza

Zapiekanka jest delikatna, a zarazem wyrazista w smaku. Rozpływa się w ustach i będzie smakowała z sosem czosnkowym. Takie danie będzie smakowało na kolację lub jako ciepła, syta przekąska. Ta potrawa jest tak dobra, że mogę jeść ją na okrągło.

Do tego robi się ją szybko i w prosty sposób. Efektowna i pyszna zapiekanka będzie smakowała całej rodzinie. Nie obejdzie się bez dokładek. Pisaliśmy o tym, jak zrobić surówkę na 2 tygodnie. Podawaliśmy też przepis na ciasto, które wygląda jak milion dolarów. 

zapiekanka
YouTube/@appetizing.baking

Źródło: YouTube/@appetizing.baking

Zdjęcia: screen  YouTube/@appetizing.baking