Smakosze.pl Przepisy Siekam kapustę, mieszam z kilkoma składnikami i zapiekam. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
fot. Canva

Siekam kapustę, mieszam z kilkoma składnikami i zapiekam. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

9 kwietnia 2024

Kapusta to świetny pomocnik w diecie odchudzającej. W tym przepisie łączymy ją zaledwie z kilkoma składnikami. Powstaje świetna, bogata w białko zapiekanka, którą można doskonale gasić apetyt, nie dostarczając organizmowi nadmiaru kalorii.

Dietetyczna zapiekanka

Przygotowując warzywne potrawy, nie zawsze jesteśmy zdani wyłącznie na sezon. Ta zapiekanka składa się właściwie wyłącznie z produktów, które dostępne są w sklepach przez cały rok . Głównym składnikiem jest kapusta . Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. A że świetnie sprawdza się także odgrzana w mikrofalówce, a nawet na zimno, jest doskonałym lunchem do pracy i szybką lekką przekąską w diecie odchudzającej .

Prawdziwym sekretem tej zapiekanki jest sposób, w jaki włączamy w nią jajka. Dzięki ubiciu białek wychodzi danie lekkie jak suflet. Chcący nadać mu treści mogą zapiec na wierzchu dodatkowo warstwę startego sera .

duszenie pieczarek
fot. youtube.com/Zdrowyjadlospis
Weź boczek i poupychaj w słoikach z dodatkami. Jest tak dobry, że każdy prosi o więcej

Zapiekanka z kapusty

Pomysł z dodatkową okrywą z sera pokazany jest między innymi na kanale Zdrowy jadłospis, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu. Zapiekanka może też mieć chudą wersję mięsną , w której do masy dodajemy przed pieczeniem pokrojoną w kostkę wędzoną pierś kurczaka.

Składniki

  • 300 g białej kapusty
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 100 ml śmietany 12%
  • 1 mały pęczek zielonej pietruszki
  • Opcjonalnie: 150 g wędzonej piersi kurczaka
  • Przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka

Przepis na dietetyczną zapiekankę

Kapustę szatkujemy drobno i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Dusimy, aż zrobi się miękka. Wtedy zdejmujemy ją z patelni do miski i odstawiamy do przestudzenia.

Pieczarki kroimy w półplasterki, a cebulę w cienkie pióra. Natkę pietruszki siekamy Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy. Kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia .

Jajka wybijamy i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do kapusty dodajemy pieczarki z cebulą i przyprawy, ewentualnie także pokrojonego w kostkę kurczaka. Jeszcze raz mieszamy.

Do masy wrzucamy ubite białko. Dodajemy większość posiekanej pietruszki, zostawiając nieco do posypania. Delikatnie szpatułką mieszamy, by zachować strukturę piany z białek . Całość wykładamy na formę (np. do tarty) wyściełaną papierem do pieczenia.

Zapiekankę wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Jeśli chcemy zapiec na niej żółty ser, posypujemy nim placek na pięć minut przed końcem pieczenia. Przed podaniem dekorujemy pozostałą częścią natki pietruszki. Podajemy z sosem jogurtowym. Wypróbuj też przepisy na kurczaka w słodko-kwaśnym sosie i esencjonalną zupę szczawiową .

masa na zapiekankę z białkiem
fot. youtube.com/Zdrowyjadlospis
Wiosną i latem zawsze wrzucam do leczo to warzywo. Taki obiad zrobisz w 30 minut
Ostatnio dodałem to do mięsa na mielone. Kotlety wyszły 100 razy lepiej, musisz tego spróbować
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy