Siekam kapustę, mieszam z kilkoma składnikami i zapiekam. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Kapusta to świetny pomocnik w diecie odchudzającej. W tym przepisie łączymy ją zaledwie z kilkoma składnikami. Powstaje świetna, bogata w białko zapiekanka, którą można doskonale gasić apetyt, nie dostarczając organizmowi nadmiaru kalorii.
Dietetyczna zapiekanka
Przygotowując warzywne potrawy, nie zawsze jesteśmy zdani wyłącznie na sezon. Ta zapiekanka składa się właściwie wyłącznie z produktów, które dostępne są w sklepach przez cały rok . Głównym składnikiem jest kapusta . Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. A że świetnie sprawdza się także odgrzana w mikrofalówce, a nawet na zimno, jest doskonałym lunchem do pracy i szybką lekką przekąską w diecie odchudzającej .
Prawdziwym sekretem tej zapiekanki jest sposób, w jaki włączamy w nią jajka. Dzięki ubiciu białek wychodzi danie lekkie jak suflet. Chcący nadać mu treści mogą zapiec na wierzchu dodatkowo warstwę startego sera .
Zapiekanka z kapusty
Pomysł z dodatkową okrywą z sera pokazany jest między innymi na kanale Zdrowy jadłospis, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu. Zapiekanka może też mieć chudą wersję mięsną , w której do masy dodajemy przed pieczeniem pokrojoną w kostkę wędzoną pierś kurczaka.
Składniki
- 300 g białej kapusty
- 4 jajka
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 100 ml śmietany 12%
- 1 mały pęczek zielonej pietruszki
- Opcjonalnie: 150 g wędzonej piersi kurczaka
- Przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka
Przepis na dietetyczną zapiekankę
Kapustę szatkujemy drobno i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Dusimy, aż zrobi się miękka. Wtedy zdejmujemy ją z patelni do miski i odstawiamy do przestudzenia.
Pieczarki kroimy w półplasterki, a cebulę w cienkie pióra. Natkę pietruszki siekamy Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy. Kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia .
Jajka wybijamy i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do kapusty dodajemy pieczarki z cebulą i przyprawy, ewentualnie także pokrojonego w kostkę kurczaka. Jeszcze raz mieszamy.
Do masy wrzucamy ubite białko. Dodajemy większość posiekanej pietruszki, zostawiając nieco do posypania. Delikatnie szpatułką mieszamy, by zachować strukturę piany z białek . Całość wykładamy na formę (np. do tarty) wyściełaną papierem do pieczenia.
Zapiekankę wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Jeśli chcemy zapiec na niej żółty ser, posypujemy nim placek na pięć minut przed końcem pieczenia. Przed podaniem dekorujemy pozostałą częścią natki pietruszki. Podajemy z sosem jogurtowym. Wypróbuj też przepisy na kurczaka w słodko-kwaśnym sosie i esencjonalną zupę szczawiową .