Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zawodowa kucharka dała mi przepis na szczawiową. Sekret całego smaku tkwi w 1 tanim składniku
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.04.2024 14:05

Zawodowa kucharka dała mi przepis na szczawiową. Sekret całego smaku tkwi w 1 tanim składniku

zupa szczawiowa z jajkiem
Fot. Shutterstock/Arkadiusz Fajer

Zupa szczawiowa to doskonały przykład ubogiej kuchni, za którą przepadamy bardziej niż za niejednym wykwintnym daniem. Przepis można wzbogacić o kilka składników, z którymi staje się dużo pełniejsza w smaku i bardziej sycąca. Oto jeden z przykładów. Wiele osób takim dodatkiem może być zaskoczonych.

Sezonowa zupa szczawiowa

Szczaw rośnie w Polsce bujnie jak chwast i dlatego ta prosta zupa jest typowym przykładem tradycyjnego gotowania w stylu „coś z niczego”. Chwast czy nie chwast – jest jednak niecodziennym przysmakiem i zupa przygotowana na nim jest jedyna w swoim rodzaju. 

Choć takie „ubogie” zupy to często chude polewki, można dodać im nieco treści prostymi składnikami. Jednym z nich jest słonina – niezwykle tani produkt, który jednak dodaje smaku i treści naszej szczawiowej. Słoninę w naszych kuchniach stosujemy coraz rzadziej, ale ten przepis pokazuje, że to błąd.

lekka szczawiowa zupa
fot. Canva
W polskich lasach są już wyjątkowe grzyby. Za kilogram można dostać nawet 500 zł

Zupa szczawiowa na słoninie

Słonina to chyba najtańszy sposób, by czysto warzywny bulion zmienić w jego mięsną odmianę. Oczywiście można przygotowywać zupę na gotowym bulionie, jednak różnica w smaku będzie zauważalna. Szczawiowa, ze względu na kwaśny smak zwana też czasem zielonym barszczem, powinna być bardziej kwasowa i z takiego przepisu wyjdzie w sam raz.

Składniki

  • 200 g szczawiu
  • 3 plastry słoniny
  • 80 g śmietany 12%
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • Biała część małego pora
  • Sól, pieprz
  • 4 jajka

Gotujemy zupę szczawiową

W garnku zagotowujemy 2 litry wody. Włoszczyznę myjemy, obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy je do miękkości w wodzie. Na rozgrzanej patelni wysmażamy słoninę.

Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy je z garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Do garnka wrzucamy wypłukany i posiekany szczaw oraz wysmażoną słoninę razem z tłuszczem, który został na patelni. Zupę gotujemy przez ok. 30 minut.

Pod koniec gotowania hartujemy śmietanę łyżką gorącej zupy i wlewamy płyn z powrotem do garnka. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i dzielimy na ćwiartki. Układamy je na dnie talerzy i zalewamy zupą.

Wypróbuj też przepisy na jajecznicę ze śmietaną i nietypowe pierogi według Ani Lewandowskiej.

zabielona szczawiowa
fot. Canva