Zawodowa kucharka dała mi przepis na szczawiową. Sekret całego smaku tkwi w 1 tanim składniku
Zupa szczawiowa to doskonały przykład ubogiej kuchni, za którą przepadamy bardziej niż za niejednym wykwintnym daniem. Przepis można wzbogacić o kilka składników, z którymi staje się dużo pełniejsza w smaku i bardziej sycąca. Oto jeden z przykładów. Wiele osób takim dodatkiem może być zaskoczonych.
Sezonowa zupa szczawiowa
Szczaw rośnie w Polsce bujnie jak chwast i dlatego ta prosta zupa jest typowym przykładem tradycyjnego gotowania w stylu „coś z niczego”. Chwast czy nie chwast – jest jednak niecodziennym przysmakiem i zupa przygotowana na nim jest jedyna w swoim rodzaju.
Choć takie „ubogie” zupy to często chude polewki, można dodać im nieco treści prostymi składnikami. Jednym z nich jest słonina – niezwykle tani produkt, który jednak dodaje smaku i treści naszej szczawiowej. Słoninę w naszych kuchniach stosujemy coraz rzadziej, ale ten przepis pokazuje, że to błąd.
W polskich lasach są już wyjątkowe grzyby. Za kilogram można dostać nawet 500 złZupa szczawiowa na słoninie
Słonina to chyba najtańszy sposób, by czysto warzywny bulion zmienić w jego mięsną odmianę. Oczywiście można przygotowywać zupę na gotowym bulionie, jednak różnica w smaku będzie zauważalna. Szczawiowa, ze względu na kwaśny smak zwana też czasem zielonym barszczem, powinna być bardziej kwasowa i z takiego przepisu wyjdzie w sam raz.
Składniki
- 200 g szczawiu
- 3 plastry słoniny
- 80 g śmietany 12%
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- Liście laurowe, ziele angielskie
- Biała część małego pora
- Sól, pieprz
- 4 jajka
Gotujemy zupę szczawiową
W garnku zagotowujemy 2 litry wody. Włoszczyznę myjemy, obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy je do miękkości w wodzie. Na rozgrzanej patelni wysmażamy słoninę.
Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy je z garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Do garnka wrzucamy wypłukany i posiekany szczaw oraz wysmażoną słoninę razem z tłuszczem, który został na patelni. Zupę gotujemy przez ok. 30 minut.
Pod koniec gotowania hartujemy śmietanę łyżką gorącej zupy i wlewamy płyn z powrotem do garnka. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i dzielimy na ćwiartki. Układamy je na dnie talerzy i zalewamy zupą.
Wypróbuj też przepisy na jajecznicę ze śmietaną i nietypowe pierogi według Ani Lewandowskiej.