Siekam młodą kapustę i gotuję z kilkoma dodatkami. Wersja „na krótko” bije inne na głowę
To doskonały ekspresowy przepis na młodą kapustę z wkładką. Wersja „na krótko” świetnie sprawdzi się jako mniejszy posiłek, ale także jako dodatek do obiadu. Kapusta jest często bohaterką dietetycznych dań, ale tutaj jest sycąca i pożywna.
Młoda kapusta
W sezonie na młodą kapustę trudno oprzeć się czarowi tego niezwykłego warzywa. Ponieważ jej obróbka trwa dosłownie chwilę, podsmażanie czy duszenie nadaje jej zupełnie innego charakteru niż ten, który znamy z jej starszej postaci. Dlatego – „na krótko”, czyli szybko i pysznie.
Kapustę wzbogacają w tym przypadku zaledwie dwa dodatki. Potrawa może nabrać jeszcze bardziej mięsnej postaci poprzez dodanie np. kawałka kiełbasy czy starzejącej się szynki. Warto zajrzeć głęboko do lodówki przed przygotowaniem podobnej potrawy .
Młoda kapusta na krótko
Ilustracje do tego przepisu na młodą kapustę na krótko pochodzą z kanału Zarażeni pasją. Podobnych przepisów funkcjonuje wiele, różnią się głównie przyprawami . Zachęcamy do eksperymentowania w tym obszarze.
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 150 g boczku, ew. innych wędlin i mięsa
- 1 mały pęczek koperku
- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kminku
- Sól, pieprz
Przygotowujemy kapustę na krótko
Główkę kapusty szatkujemy w cienkie paski. Umieszczamy je w garnku, zalewamy ok. połową szklanki wody, solimy i stawiamy na palniku o średniej mocy . Kapusta będzie zmniejszać swoją objętość.
Na suchą patelnię wrzucamy boczek pokrojony w małe paski . Przyprawiamy kminem rzymskim. Podsmażamy, aż będzie rumiany. W międzyczasie siekamy koperek.
Do garnka z duszącą się kapustą dodajemy boczek i koperek, a potem kminek i ocet. Mieszamy i dusimy razem przez kilka minut. Przed podaniem przyprawiamy młodą kapustę na krótko solą i pieprzem do smaku.
Wypróbuj też przepisy na pierogi ruskie z miętą i roladki z ciasta francuskiego i boczku .