Smakosze.pl Przepisy Siekam młodą kapustę i gotuję z kilkoma dodatkami. Wersja „na krótko” bije inne na głowę
fot. youtube.com/zarazenipasjami

Siekam młodą kapustę i gotuję z kilkoma dodatkami. Wersja „na krótko” bije inne na głowę

24 kwietnia 2024

To doskonały ekspresowy przepis na młodą kapustę z wkładką. Wersja „na krótko” świetnie sprawdzi się jako mniejszy posiłek, ale także jako dodatek do obiadu. Kapusta jest często bohaterką dietetycznych dań, ale tutaj jest sycąca i pożywna.

Młoda kapusta

W sezonie na młodą kapustę trudno oprzeć się czarowi tego niezwykłego warzywa. Ponieważ jej obróbka trwa dosłownie chwilę, podsmażanie czy duszenie nadaje jej zupełnie innego charakteru niż ten, który znamy z jej starszej postaci. Dlatego – „na krótko”, czyli szybko i pysznie.

Kapustę wzbogacają w tym przypadku zaledwie dwa dodatki. Potrawa może nabrać jeszcze bardziej mięsnej postaci poprzez dodanie np. kawałka kiełbasy czy starzejącej się szynki. Warto zajrzeć głęboko do lodówki przed przygotowaniem podobnej potrawy .

szatkowanie kapusty
fot. youtube.com/zarazenipasjami
Te kotlety rybne smakują mi bardziej od mielonych. Prosty przepis bez zbędnych udziwnień

Młoda kapusta na krótko

Ilustracje do tego przepisu na młodą kapustę na krótko pochodzą z kanału Zarażeni pasją. Podobnych przepisów funkcjonuje wiele, różnią się głównie przyprawami . Zachęcamy do eksperymentowania w tym obszarze.

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 150 g boczku, ew. innych wędlin i mięsa
  • 1 mały pęczek koperku
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • Sól, pieprz

Przygotowujemy kapustę na krótko

Główkę kapusty szatkujemy w cienkie paski. Umieszczamy je w garnku, zalewamy ok. połową szklanki wody, solimy i stawiamy na palniku o średniej mocy . Kapusta będzie zmniejszać swoją objętość.

Na suchą patelnię wrzucamy boczek pokrojony w małe paski . Przyprawiamy kminem rzymskim. Podsmażamy, aż będzie rumiany. W międzyczasie siekamy koperek.

Do garnka z duszącą się kapustą dodajemy boczek i koperek, a potem kminek i ocet. Mieszamy i dusimy razem przez kilka minut. Przed podaniem przyprawiamy młodą kapustę na krótko solą i pieprzem do smaku.

Wypróbuj też przepisy na pierogi ruskie z miętą i roladki z ciasta francuskiego i boczku .

składniki w garnku
fot. youtube.com/zarazenipasjami
Żadna drobiowa i wieprzowa. To ta wątróbka jest napakowana białkiem i witaminami
Mieszam jogurt z solą i wstawiam do lodówki. Następnego dnia cieszę się wyjątkowym przysmakiem
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy