Wiosną zawsze dodaję to do pierogów ruskich. Smakują tak dobrze, że każdy prosi o dokładkę
![gotowanie pierogów](https://images.iberion.media/images/1920/ruskie1_bfa768ebfa.jpg)
Jeden dodatek zmienia zwykłe pierogi ruskie w ruskie idealne. Choć nie zawsze kojarzymy to wszechobecne zioło z tym daniem, dodawanie go do farszu ma dłuższą tradycję niż się wydaje.
Pierogi ruskie z miętą
Jedną z cech tradycji jest to, że ciągle zwodzi nas na manowce. Kiedy już jesteśmy pewni, że przygotowujemy potrawę według najstarszych, przestrzeganych od pokoleń przepisów, nagle zaskakują nas niecodzienne dodatki z przeszłości. Tak jest chyba z tym dodatkiem do pierogów ruskich.
Mięta, o której tu mowa, wydaje się produktem nieco na marginesie kuchni. Owszem, jest doskonałą herbatką, zwłaszcza na trawienie – a z miodem i lodem świetną herbatą mrożoną na letnie upały. Jednak jeśli chodzi o dodatek do potraw, kojarzymy ją raczej z egzotycznymi niż krajowymi daniami.
![mięta](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi2_02f8e20b8a.jpg)
Mięta w kuchni Europy Środkowej
Niepotrzebnie. Przecież mięta to nie żaden zagraniczny produkt, ale ziele wszechobecne w całej Europie i Azji od tak dawna, że wszyscy możemy i powinniśmy traktować je jak swoje. Nic więc dziwnego, że na niektórych terenach miętę do dań takich jak pierogi dodaje się od lat.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka oleju
- 500 g twarogu
- 4 ugotowane ziemniaki
- Mały pęczek mięty
- Pieprz, sól
Przepis na pierogi ruskie z miętą
Ciasto na pierogi przygotowujemy według ulubionego przepisu. Najprostszy to przesiać mąkę na stolnicę, dodać olej i sól. Wymieszać widelcem z połową szklanki gorącej wody, a następnie, dodając pół szklanki zimnej wody, wyrabiać na elastyczne ciasto.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę i mieszamy z pokruszonym rękami twarogiem. Dodajemy sól i pieprz, a także posiekaną miętę. Wyrabiamy na jednolitą masę.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką okrągłe placki, każdy z nich faszerujemy łyżką ziemniaczano-serowej masy i zaklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od wypłynięcia. Do podania używamy jako dekoracji listków mięty.
Wypróbuj też przepisy na błyskawiczne ciasto bez pieczenia z truskawkami i gołąbki bez zawijania.
![pierogi z miętą](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi3_70d73313e8.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![zupa szczawiowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_szczawiowa_na_boczku_d43dc703e3.jpg)
![zawijanie boczku w ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_5dcdd49ee3.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![kompot ze śliwek](https://images.iberion.media/images/origin/kompot1_b442955899.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![bułeczki jagodowe](https://images.iberion.media/images/origin/buleczki1_c6ec92428f.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![śmiertelny wypadek](https://images.iberion.media/images/origin/ee_894b14f0e0.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![policja](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Marek_BAZAK_East_News_7751556b85.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Michał Szpak](https://images.iberion.media/images/origin/Michal_Szpak_fot_KA_Pi_F_0491c687fb.jpg)
![Babcia z wnuczką nad morzem](https://images.iberion.media/images/origin/Babcia_z_wnuczka_3515bbfc07.jpg)
![Katarzyna Skrzynecka mąż](https://images.iberion.media/images/origin/Katarzyna_Skrzynecka_maz_172125bcb4.jpg)