Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Żadna drobiowa i wieprzowa. To ta wątróbka jest napakowana białkiem i witaminami
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 24.04.2024 16:14

Żadna drobiowa i wieprzowa. To ta wątróbka jest napakowana białkiem i witaminami

wątróbka
Fot. Canva/V&G Studio

Ani drobiowa, ani wieprzowa. Ten rodzaj wątróbki jest zdecydowanie zdrowszy. Zawiera wiele cennych składników odżywczych. Szkoda, że Polacy często ją pomijają. Poznaje zalety tego mięsa i jak najszybciej włącz je do swojej diety.

Wątróbka to idealny pomysł na obiad

Wątróbka to jeden z lepszych pomysłów na obiad dla całej rodziny.  Podana z ziemniakami i dobrą surówką, stanowi syte i zdrowe danie.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że rodzaj wątróbki również ma ogromne znaczenie. Nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim na walory zdrowotne.

wątró bka.jpg
Fot. Canva/konstiantynzapylaie
Mieszam jogurt z solą i wstawiam do lodówki. Następnego dnia cieszę się wyjątkowym przysmakiem

Najlepszy rodzaj wątróbki

Najpopularniejszymi wątróbkami są te drobiowe i wieprzowe. Mało kto jednak wie, że istnieje taka, która zawiera mnóstwo białka i witamin. Jest nią wątróbka cielęca. Oprócz tego, że ma świetny skład, jest także zdecydowanie lepsza w smaku. Zrób ją na obiad i przekonaj się sama, jaka jest pyszna i delikatna. Domowi smakosze na pewno odróżnią i docenią jej smak. 

 

Dlaczego warto jeść wątróbkę cielęcą?

Wątróbka wołowa oprócz doskonałego i bogatego smaku ma także bogaty skład. W  100 gramach mięsa znajduje się aż 18 gramów białka. W dodatku w jej składzie są także witamina A, C oraz B12 oraz takie składniki odżywcze jak cynk i żelazo. Wpłyną one pozytywnie m.in. na odporność organizmu.

obiad z wątróbki.jpg
Fot. Canva/Natalia Mylova