Skończyłam z przepłacaniem za ten produkt w sklepie. Teraz robię go sama 2 razy taniej
Czy wiecie jak sklarować masło? Tłuszcz nadający się do smażenia i kosztujący niemało bez trudu przygotujecie w domowym zaciszu. Procedura nie jest skomplikowana i zdecydowanie warto oszczędzić pieniądze. Zachęcam do spróbowania.
Masło nieklarowane może szkodzić
Zwykłe masło nie nadaje się do smażenia. Wiele osób przyrządza na nim jajecznicę czy podsmaża cebulę, narażając swoje zdrowie na szwank. W wysokiej temperaturze bowiem w tłuszczu mlecznym zachodzą reakcje prowadzące do powstania kancerogennych związków chemicznych.
Na szczęście można je usunąć w procesie klarowania. Poddane mu masło można oczywiście kupić w sklepie, lecz jest o wiele droższe niż produkt bazowy. Przeprowadzenie procedury w domu jest jednak dość proste. Kiedy korzystałam jeszcze z tłuszczy zwierzęcych, często sama masło klarowane przygotowywałam. Szczegółową instrukcję zawarłam w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.
Jak sklarować masło? Procedura jest prosta
Do uzyskania bezpiecznego do smażenia tłuszczu wystarczy garnek oraz sito o grubym splocie. W naczyniu należy po prostu podgrzać masło, aż się stopi, a na jego powierzchni zacznie pojawiać się biała piana.
Ten twór zawiera białka, które pod wpływem ogrzewania przekształcają się w niebezpieczne związki. Usuwam go przy pomocy sita, a pozostałą żółtą część pozbawiam wody poprzez dalsze podgrzewanie na niewielkim ogniu. Potem tylko przelewam sklarowane masło do czystego naczynia.
Jak przechowywać masło klarowane?
Wykonany z 82% tłuszczu mlecznego produkt trzymamy oczywiście w lodówce. Najlepiej umieścić go w naczyniu z kamionki lub ciemnego szkła, które uchronią go przed działaniem światła.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na przysmaki, które można usmażyć na maśle klarowanym. Sprawdźcie jak zrobić smakowitą jajecznicę z boczniakami . Być może skuszą was też delikatne i cienkie naleśniki .