Smakuje jak smalec, a jest o niebo zdrowsze. To smarowidło do chleba możesz jeść codziennie
Prosty i szybki przepis na smarowidło do chleba z fasoli. Dzięki kilku dodatkom jest aromatyczne, łatwo się rozsmarowuje, a przy tym jest niezwykle smaczne. Porównanie do smalcu ma tu wiele sensu.
Wegański smalec
Wielu zżyma się na używanie określeń takich jak „ smalec ” dla opisania bezmięsnych dań . Być może zmienią zdanie po tym przepisie. To smarowidło jest co najmniej tak pyszne jak prawdziwy „dżem wieprzowy”.
Jest jednak znacznie mniej pracochłonne. A także, co się będziemy oszukiwać, zdrowsze. Smalec to w końcu nasycone tłuszcze zwierzęce , których w naszej diecie notorycznie mamy w nadmiarze. Tymczasem fasola to jedno z najlepszych źródeł roślinnego białka .
Pasta z fasoli
Taką pastę do chleba można przygotować z surowej fasoli, namaczając ją odpowiednio wcześniej i gotując z przyprawami i pozostałymi składnikami przed zblendowaniem. My, dla uproszczenia, przygotowujemy ją z fasoli z puszki .
Składniki
- 1 puszka białej fasoli
- 1 twarde, soczyste jabłko
- 1 czerwona cebula
- 50 ml oliwy lub wysokiej jakości oleju roślinnego
- Sól, pieprz, majeranek, kminek
Smarowidło do chleba
Cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do małej miseczki. Zalewamy ją wrzątkiem. Odcedzamy po ok. 10 minutach.
Jabłko ścieramy na tarce. Przekładamy do miseczki. Dodajemy fasolę z puszki, połowę jabłka i połowę cebuli oraz olej.
Składniki przyprawiamy i blendujemy na gładką masę . Dodajemy pozostałą cebulę i jabłko, by wzbogacić strukturę smarowidła. Próbujemy i w miarę potrzeby jeszcze raz przyprawiamy do smaku .
Wypróbuj też przepisy na proste ciasto ze śliwkami i grzybki marynowane .