Smakosze.pl Przepisy Smakuje jak smalec, a jest o niebo zdrowsze. To smarowidło do chleba możesz jeść codziennie
Fot. Shutter/Monika_1

Smakuje jak smalec, a jest o niebo zdrowsze. To smarowidło do chleba możesz jeść codziennie

22 września 2024

Prosty i szybki przepis na smarowidło do chleba z fasoli. Dzięki kilku dodatkom jest aromatyczne, łatwo się rozsmarowuje, a przy tym jest niezwykle smaczne. Porównanie do smalcu ma tu wiele sensu.

Wegański smalec

Wielu zżyma się na używanie określeń takich jak smalec ” dla opisania bezmięsnych dań . Być może zmienią zdanie po tym przepisie. To smarowidło jest co najmniej tak pyszne jak prawdziwy „dżem wieprzowy”.

Jest jednak znacznie mniej pracochłonne. A także, co się będziemy oszukiwać, zdrowsze. Smalec to w końcu nasycone tłuszcze zwierzęce , których w naszej diecie notorycznie mamy w nadmiarze. Tymczasem fasola to jedno z najlepszych źródeł roślinnego białka .

smarowidło

Lewandowska dodaje masło do kawy. Powód zaskoczy niemal każdego

Pasta z fasoli

Taką pastę do chleba można przygotować z surowej fasoli, namaczając ją odpowiednio wcześniej i gotując z przyprawami i pozostałymi składnikami przed zblendowaniem. My, dla uproszczenia, przygotowujemy ją z fasoli z puszki .

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 twarde, soczyste jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 50 ml oliwy lub wysokiej jakości oleju roślinnego
  • Sól, pieprz, majeranek, kminek

Smarowidło do chleba

Cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do małej miseczki. Zalewamy ją wrzątkiem. Odcedzamy po ok. 10 minutach.

Jabłko ścieramy na tarce. Przekładamy do miseczki. Dodajemy fasolę z puszki, połowę jabłka i połowę cebuli oraz olej.

Składniki przyprawiamy i blendujemy na gładką masę . Dodajemy pozostałą cebulę i jabłko, by wzbogacić strukturę smarowidła. Próbujemy i w miarę potrzeby jeszcze raz przyprawiamy do smaku .

Wypróbuj też przepisy na proste ciasto ze śliwkami i grzybki marynowane .

pasta wegańska

Najgorszy dodatek do rosołu. Aromatyczny wywar zamienia się w truciznę
To ostatnio moja ulubiona zupa. Gdy ją podaję, nie robię drugiego dania
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy