Smaruję serkiem i zapiekam z dodatkami. Ten obiad z filetu kurczaka to absolutny hit
To superszybki przepis na pieczone roladki z kurczaka. Kiedy już znudzą się wszystkim klasyczne dewolaje, podobne metody przychodzą z odsieczą. Składniki są tanie i niezwykle „proste w obsłudze”.
Proste roladki z kurczaka
Zaczęło się od kotletów de volaille . Te roladki z mięsa drobiowego wypełnione w środku masłem i zieleniną, wbrew nazwie, przyszły do nas ze wschodu. Być może to nimi odlegle inspirował się szwajcarski cordon bleu , kotlet cielęcy albo drobiowy wypełniony masą z sera i szynki.
Dziś mamy olbrzymi wybór produktów i stać nas na eksperymenty z nadzieniem, kiedy przygotowujemy podobne dania. Białe mięso kurczaka jest chude i bogate w dobrze przyswajalne białko, więc warto próbować różnych kombinacji z nim w roli głównej. Obiad z kurczaka jest też jednym z najtańszych mięsnych dań , jakie możemy przygotować.
Filet z kurczaka inaczej
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarische Genusse. Podobna potrawa jest tam zapieczona w jednym piekarniku z ziemniakami, dzięki czemu ułatwiamy sobie pracę. Trzeba jednak pamiętać, by roladki wstawić do pieca chwilę wcześniej, bo potrzebują przeważnie więcej czasu niż kartofle.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- 150 g serka topionego (można zastąpić plastrami sera)
- 1 cebula
- 1 mały pęczek pietruszki
- 200 g pieczarek
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Nietypowy sposób na obiad z kurczaka
Filety z piersi kurczaka przekrawamy z grubości i rozbijamy z obu stron. Posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę. Pieczarki kroimy w cienkie plastry, a cebulę w kostkę. Natkę pietruszki siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, a kiedy zacznie się szklić, dodajemy pieczarki. Dusimy wszystko, aż odparuje nadmiar wody, którą wypuszczą grzyby. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Na rozpostartych filetach z kurczaka rozsmarowujemy po porcji serka topionego . Wykładamy na niego po łyżce farszu z pieczarek i cebuli. Całość posypujemy natką pietruszki.
Naczynie żaroodporne smarujemy cienko olejem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni . Roladki delikatnie zawijamy, pilnując, by kawałki mięsa z boku kotletów zawinąć do środka. Układamy je w naczyniu i wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut .
Wypróbuj też przepisy na bardzo tradycyjny krupnik i obiad z ciasta francuskiego .