Smakosze.pl Przepisy Smaruję serkiem i zapiekam z dodatkami. Ten obiad z filetu kurczaka to absolutny hit
Fot. youtube.com/KulinarischeGenusse

Smaruję serkiem i zapiekam z dodatkami. Ten obiad z filetu kurczaka to absolutny hit

3 lutego 2025

To superszybki przepis na pieczone roladki z kurczaka. Kiedy już znudzą się wszystkim klasyczne dewolaje, podobne metody przychodzą z odsieczą. Składniki są tanie i niezwykle „proste w obsłudze”.

Proste roladki z kurczaka

Zaczęło się od kotletów de volaille . Te roladki z mięsa drobiowego wypełnione w środku masłem i zieleniną, wbrew nazwie, przyszły do nas ze wschodu. Być może to nimi odlegle inspirował się szwajcarski cordon bleu , kotlet cielęcy albo drobiowy wypełniony masą z sera i szynki.

Dziś mamy olbrzymi wybór produktów i stać nas na eksperymenty z nadzieniem, kiedy przygotowujemy podobne dania. Białe mięso kurczaka jest chude i bogate w dobrze przyswajalne białko, więc warto próbować różnych kombinacji z nim w roli głównej. Obiad z kurczaka jest też jednym z najtańszych mięsnych dań , jakie możemy przygotować.

farsz na kurczaku
Fot. youtube.com/KulinarischeGenusse
Wrzuć do mielonych zamiast zwykłej bułki. Kotlety staną się jeszcze bardziej mięciutkie i puszyste

Filet z kurczaka inaczej

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarische Genusse. Podobna potrawa jest tam zapieczona w jednym piekarniku z ziemniakami, dzięki czemu ułatwiamy sobie pracę. Trzeba jednak pamiętać, by roladki wstawić do pieca chwilę wcześniej, bo potrzebują przeważnie więcej czasu niż kartofle.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • 150 g serka topionego (można zastąpić plastrami sera)
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 200 g pieczarek
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Nietypowy sposób na obiad z kurczaka

Filety z piersi kurczaka przekrawamy z grubości i rozbijamy z obu stron. Posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę. Pieczarki kroimy w cienkie plastry, a cebulę w kostkę. Natkę pietruszki siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, a kiedy zacznie się szklić, dodajemy pieczarki. Dusimy wszystko, aż odparuje nadmiar wody, którą wypuszczą grzyby. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Na rozpostartych filetach z kurczaka rozsmarowujemy po porcji serka topionego . Wykładamy na niego po łyżce farszu z pieczarek i cebuli. Całość posypujemy natką pietruszki.

serek topiony.jpg
Fot. Canva

Naczynie żaroodporne smarujemy cienko olejem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni . Roladki delikatnie zawijamy, pilnując, by kawałki mięsa z boku kotletów zawinąć do środka. Układamy je w naczyniu i wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut .

Wypróbuj też przepisy na bardzo tradycyjny krupnik i obiad z ciasta francuskiego .

roladka z kurczaka
Fot. youtube.com/KulinarischeGenusse
Wlej do smażonych pieczarek. Wystarczy odrobina, a będą smakować jak grzyby z lasu
Rodzina woli tę zupę nawet od pomidorowej. Cały wielki gar znika w mgnieniu oka
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy