Wrzuć do mielonych zamiast zwykłej bułki. Kotlety staną się jeszcze bardziej mięciutkie i puszyste
Kotlety mielone to fantastyczny pomysł na obiad. W połączeniu z ziemniaczkami i buraczkami podbiją niejedno podniebienie. Istnieje wiele urozmaiceń tych kotletów na przykład w postaci dodania farszu do środka. Co gdyby zamiast zwykłej bułki dodać do mięsa coś zupełnie innego? Dzięki tajemniczemu składnikowi nasze kotlety będą mięciutkie. Koniecznie sprawdź, o jaki składnik chodzi.
Jaki jest sekret dobrych kotletów mielonych?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, które jest proste w przygotowaniu, jednak jeden błąd może pokrzyżować nam plany na zadowalający smak. Mimo wszystko przyrządzenie dobrych kotletów to prawdziwa sztuka, mimo że tak jak wspomnieliśmy, nie są trudne w przygotowaniu. Sekretem dobrych kotletów mielonych są oczywiście składniki. Podstawa to świeże mięso, a także jajka, cebula oraz przyprawy. Wiele osób dodaje naturalnie też bułkę, jednak my mamy propozycję, czym można ją zastąpić.
Wlej do smażonych pieczarek. Wystarczy odrobina, a będą smakować jak grzyby z lasuJak zrobić mięciutkie i puszyste kotlety mielone?
Zamiast klasycznej bułki tartej, można wybrać płatki owsiane, które również świetnie się spiszą. Dzięki temu nieoczywistemu składnikowi nasze kotlety nie dość, że wyjdą smaczne, to jeszcze będą odpowiednio miękkie i soczyste. Najlepiej jest je podawać w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Świetnym wyborem będą mizeria lub buraczki, które zaskakują swoim niesamowitym smakiem, a także są bardzo zdrowe.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak odpowiednio przyrządzić kotlety mielone?
Jeśli już zdecydujemy się przygotować na obiad kotlety mielone, musimy się do tego bardzo przyłożyć. Przepis jest prosty, ale trzeba wszystko robić bardzo uważnie.
Na początku mieszamy w misce mięso mielone, posiekaną cebulę i czosnek, a także jajko oraz nasz wyjątkowy dodatek, czyli płatki owsiane. Kluczowe jest bardzo dokładne wymieszanie składników. Kiedy już uzyskamy jednolitą masę, formujemy kulki i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju.
Usmażone kotlety możemy podać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Sprawdź przepis na naleśniki po grecku. Zobacz, jakie ziemniaki są toksyczne.