Smakosze.pl Przepisy Sok z pigwowca robię bez sokowirówki. Mam szybszy i lepszy patent
canva/pixelshot

Sok z pigwowca robię bez sokowirówki. Mam szybszy i lepszy patent

18 września 2023

Przygotowanie soku z pigwowca nie musi wymagać specjalnego sprzętu. Niedawno znalazłam patent, dzięki któremu wykonanie wzmacniającego odporność napoju będzie niesamowicie proste. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość.

Prosty i smaczny sok z pigwowca

Z owocu pigwowca można przygotować znakomite przetwory. Utarło się jednak, że zrobienie soku jest trudne i wymaga sokowirówki. Nic bardziej mylnego. Wystarczą proste składniki i czas. Warto spróbować.

Składniki:

  • 2 kg pigwowca
  • 2 kg cukru
  • 2 nieduże laski cynamonu
  • 6 goździków
  • 6 nasion kardamonu

Lista produktów długa nie jest. Zdecydowanie warto zaopatrzyć się w kardamon i cynamon w kawałku, bo dzięki nim sok będzie bardziej aromatyczny. O tym, jak przygotować ten specjał piszemy w dalszej części artykułu.

Sok z pigwowca bez sokowirówki.jpg
canva/RoniMeshulamAbramovitz
Moje dzieci wolą te placki od zwykłych racuchów. Ciasto robię na bazie prostego składnika, znika cała porcja

Sok z pigwowca zrobicie bez sokowirówki. Wystarczy cierpliwość

Zaczynam od umycia pigwowca. Następnie kroję go na kawałki i umieszczam w większym garnku wraz z przyprawami w kawałku. Wsypuję również cukier i starannie wszystko mieszam.

Gotuję na niewielkim ogniu przez godzinę, czas licząc od momentu, gdy owoce zaczną delikatnie pyrkać. Pigwowiec puści w tym czasie sporo soku. Usuwam przyprawy.

Twardą masę rozgniatam ostrożnie przy pomocy tłuczka do ziemniaków — w ten sposób staram się wydobyć z pigwowca jeszcze więcej płynu. Całość odcedzam i przelewam do czystych butelek.

Jak jeszcze podawać pigwowca?

Sok z owocu oczywiście znakomicie pasuje do czarnej herbaty. Można jednak dodawać świeże plastry do napoju. Wystarczy je obrać i usunąć gniazda nasienne. Świetnie zastąpią cytrynę.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakołyki z sezonowych produktów. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić smakowity syrop z malin . Późne odmiany polskiej jagody można jeszcze znaleźć na bazarkach. Być może skusi was też orzeźwiający dżem z cukinii i cytryn .

Pyszny sok z pigwowca.jpg
canva/peredniankina


Przepis na tę zupę przywiozłam z Podhala. Do jej zrobienia potrzebuję tylko 4 składników, rodzina się nią zajada
Wbij goździki w czosnek i zostaw w kuchni. Uporczywy problem zniknie, szkoda, że wcześniej tego nie znałam
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy